Денес тимот на Ромалитико имаше средба со Џилиан Смит, втор секретар за политика и Кренар Абази, политички советник и раководител на проекти од Британска Амбасада. На средбата Ромалитико ја сподели својата работа на темите: правична застапеност во државна и јавна администрација, етничка припадност во лични карти, урбанизација и легализација на ромски населби, попис и една изборна единица.