Featured Image

SUBSTANDARD ROMANI SETTLEMENTS ACROSS EUROPE: ENVIRONMENTAL RACISM AND DISINVESTMENT

This report sheds light on one situation of Roma living in substandard Romani settlements (SRS), one of the most unacceptable forms of discrimination and exclusion of Roma communities across Europe. Substandard settlements can take different forms such as slums, shanty towns, ghettos, squats, dwellers, etc.  This report aims to illustrate some of the key challenges […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ОУ „Ванчо Китанов“ во селото Црник, Пехчево доби 3 нови тоалети

Во целосно нова доградба на крајот од училниците, ОУ „Ванчо Китанов“ во селото Црник, Пехчево доби 3 нови тоалети (со посебна кабина за лица со посебни потреби). Сите 63 ученици и целосниот персонал на училиштето конечно имаат нови тоалети по 4 месеци интензивна работа вклучувајќи многу различни градежни активности како рушење, ѕидање, поставување на водоводна […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Oбука на фацилитаторите за економски развој (We Effect)

Започна обуката на фацилитаторите за економски развој која ќе се одржи денес и утре во Скопје. Обуката има за цел зајакнување на знаењата и вештините на фацилитаторите во делот на вработување, мапирање на формални и неформални претприемачи, идентификување на бариери и можност за формализација и мапирање на локални компании кои имаат потреба од работна сила. […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Суад Скендери на Форумот за филантропија 2024

Нашиот програмски менаџер, Суад Скендери, ги сподели искуствата и предизвиците од нашето делување како Институт Ромалитико на тема “Подигнување на довербата во граѓанскиот сектор” на Форумот за филантропија 2024 организиран од КОНЕКТ. Во едночасовна плодна дискусија со повеќе чинители од најразлични области како бизниси, медиуми, партнер организации и институции се донесоа неколку важни заклучоци за […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Замената на 28 врати во ОУ „Братсво Миѓени“ во Тетово

Со замената на 28 стари и нефункционални врати повеќе од 1720 ученици добија подобри услови за мирно следење на часовите и наставата. Успешно е завршена уште една локална акција во ОУ „Братсво Миѓени“ во Тетово. Вредноста на оваа акција изнесува околу 452.000 денари. Им благодариме на сите инволвирани во спроведувањето на оваа акција. Тимот на […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Јавен повик за ангажирање на проектни менаџери

Рок за аплицирање: 1 Јуни 2024 Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико објавува Јавен повик за ангажирање на проектни менаџери. Проектните менаџери треба да планираат, да ги имплементираат и успешно да ги извршуваат активностите во согласност со проектот и дефинираните рокови. Проектните менаџери треба да обезбедат поддршка и координација на напорите на […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ ЗА НАЦИОНАЛЕН ТРЕНИНГ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА СО МЛАДИ ЛУЃЕ

Датум на одржување: oд 24 јули (пристигнување 10:00ч.) – 27 јули (заминување 14:00ч.) Локација: хотел Радика, Маврово Институтот за истражување и анализа на политики – РОМАЛИТИКО во партнерство со Здружението на граѓани „РОМАВЕРЗИТАС“ Скопје распишува јавен повик за учесници за Национален тренинг за човекови права – “Roma Youth Combating Antigypsyism”. Овој тренинг курс е организиран […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Асфалтирање на крак од улица „Панко Брашнаров“ во должина од 240 метри

Започна реализирање на уште една успешна приказна и уште едно трајно дело кое е во интерес на Ромите. Во тек е асфалтирање на крак од улица Панко Брашнаров во должина од 240 метри. Најсреќни сме за дечињата од оваа маало бидејќи ќе можат безбедно и среќно да посетуваат училиште одејќи со чисти чевли без кал. […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Реазлизирани проекти во Кочани преку РОМАКТЕД II ФАЗА програмата

Реазлизирани проекти во Кочани преку РОМАКТЕД II ФАЗА програмата: Завршување на четврти степен на формално средно образование за 3 или 5 возрасни Роми и нивно вработување во локални компании. Туторска програма за ученици Роми во основното образование кои се вклучени во 2, 3, 4 и 5 одделение. Изградба на парк и рекреативни терени на местото […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Еко-мурал во Делчево

Ромалитико и МОФ во заедничка акција за поткренување на свесноста кај граѓаните од Делчево за зачувување на животната средина! Од денес натаму овој мурал нацртан од наши млади активисти постојано ќе ги потсетува сите граѓани, од најмали до најстари, за важноста на грижата кон природата. Ова е само една акција од многуте на Ромалитико за […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА 10 ФАЦИЛИТАТОРИ ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ

Датум на објава: 26.04.2024 Краен рок на аплицирање: 03.05.2024 Период на ангажман: Мај – септември 2024 Институтот за истражување и анализи на политики – Ромалитико во периодот од април 2024 до септември 2024 година го спроведува проектот насловен “Пристап до пазарот на труд преку зајакнување на вештини и поврзување на невработени Роми со компании” кој […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Симулацијата на Ромалитико по мандати за секоја изборна единица

Како ќе изгледаше Собранието доколку Претседателските избори од првиот круг беа Парламентарни избори Погледнете ја симулацијата на #Ромалитико по мандати за секоја изборна единица. #ПретседателскиИзбори2024 #ПарламентарниИзбори2024 #Симулација #Собрание

Прочитај повеќе
Featured Image

Усвоени Локални Акциони Планови за Роми

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико беше целосно вклучен во изработка и поддршка на Локалните акциони планови. Сите Локални акциони планови беа заклучно усвоени од страна на Советите во 14 општини што претставува водич за инклузија на ромската заедница на локално ниво. ШУТО ОРИЗАРИ ТЕТОВО ПРИЛЕП КРИВА ПАЛАНКА КОЧАНИ КИЧЕВО ДЕЛЧЕВО ДЕБАР […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Испитување на јавното мислење за претседателски и парламентарни избори 2024

Оваа анкета е анонимна и има за цел да го испита мислењето на ромската заедница за претстојните претседателски и парламентарни избори кои ќе се одржат на 24 Април односно 08 Мај, 2024 година. Анкетата се базира на досегашните јавно објавени информации за кандидатите за претседателските и парламентарни избори. Оваа анкета содржи 21 прашања и ќе […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Ромалитико Барометар (месец Април)

👉 Овој месец во рамки на Ромалитико Барометар истражуваме: – јавно мислење за претседателските и парламентарните избори 2024 – индекс на транспарентност и достапност на институциите 👉 Во тек е истражувањето за јавното мислење за антициганизмот во Република Северна Македонија 👉 Наскоро ќе ги објавиме резултатите од истражувањата за: – дигитални вештини на Роми и […]

Прочитај повеќе
Featured Image

КОИ СМЕ НИЕ? Низа настани за одбележување на 8 Април – Меѓународниот ден на Ромите

По повод Меѓународниот ден на Ромите – 8 Април, Институтот Ромалитико реализираше три настани во опсег на две недели 01.04-14.04.2024 за достојно да го одбележи денот и да ја едуцира пошироката јавност за културата, традицијата, историјата и јазикот на Ромите. Изложбата „КОИ СМЕ НИЕ?“ која ги содржи најважните информации кои треба секој граѓанин на оваа […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Институтот Ромалитико заедно со Заменик амбасадорот на САД Ерик Мејер во посета на фабриката Lear Corporation

По повод 8 Април – Меѓународниот ден на Ромите, Институтот Ромалитико заедно со Заменик амбасадорот на САД Ерик Мејер ја посети фабриката Lear Corporation. Ромалитико во изминатите неколку години успешно регрутираше 80 Роми кои се вработија во фабриката. Денес на состанокот беа присутни и неколку вработени Роми кои работат како инженери, тим лидери и менаџери […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Кампања #ИднинатаЕЈас

По повод Интернационалниот ден на девојчињата – 11 октомври  ја организиравме кампањата #ИднинатаЕЈас во кои беа вклучени 11 девојчиња Ромки со различни интереси и таленти. Со оваа кампања сакаме да влијаеме на менување на наративите врз Ромите и да презентираме позитивна слика на млади кои воопшто не се различни од другите млади во нашата држава. […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Дениз Селмани одржа предавање на тема: „Влијанието на вештачката интелигенција врз демократијата“

Нашиот програмски менаџер, Дениз Селмани одржа предавање на тема: „Влијанието на вештачката интелигенција врз демократијата“ на Школата за јавни политики “Мајка Тереза” која ја спроведува Центарот за истражување и креирање на политики, поддржана од Советот на Европа. Нашиот тим постојано ги надградува знаењата и експертизата за да прилагоди политики и пракси вклучувајќи ги најновите светски […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Попладневно дружење во Амбасадата на Словачка

На 7ми ноември 2024, г-а Жанет Маркушова, сопруга на амбасадорот на Словачката Амбасада во Северна Македонија покани група на Ромки жени активистки на попладневно дружење. На оваа средба учествуваа претставнички од: ROMALITICO, REDI, ERRC, REF, GFoD, LULUDI како и Фикрија Таир, советничка во кабинетот на Претседателот на РСМ.

Прочитај повеќе
Featured Image

Спортски натпревар за поддршка на образовниот процес на децата Роми

Вчера во спортската сала на ООУ „Ѓорги Сугарев“ – Битола се одржа спортски натпревар со родители и деца од сите генерации од ромската и неромската заедница. Ова беше првпат заедно да се соберат родители и деца од сите генерации, вклучително и дел од наставниот кадар на ОУ „Ѓорѓи Сугарев“. На настанот учествуваа 22 родители и […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Асфалтирани се две улици во Ѓорче Петров по повеќе децении!

Асфалтирани се две улици во Ѓорче Петров по повеќе децении! Ул. „Лука Геров 14“ во должина од над 170 метри и ул. Црногорска во должина од над 300 метри. Вкупната вредност на асфалтирањата за двете улици изнесува околу 2,5 милиони денари. Голема благодарност до локалното ромско население и општината! #BarabarAmenge #ЗаедноЗаНас @usaidnmacedonia USAID North Macedonia

Прочитај повеќе
Featured Image

Елвис Шаќири учествуваше на форумот „Граѓанските организации и изборите“

Извршниот директор, Елвис Шаќири учествуваше на форумот „Граѓанските организации и изборите“, организиран од OSCE Mission to Skopje, Меѓународната фондација за изборни системи (IFES ) и Државна изборна комисија / Komisioni shtetëror i zgjedhjeve / SEC Во своето излегување ги сподели предизвиците со кои се соочува граѓанското општество при мониторинг на изборите, потребата од едукација на […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Бетонирани се две улици во Струмица по повеќе децении!

Бетонирани се две улици во Струмица по повеќе децении! Крак на ул. „Братство“ во должина од 145 метри и ул. „Ѓорѓи Василев“ во должина од над 100 метри. Вкупната вредности на двете бетонирања изнесува околу 1 милион денари. Благодарност до локалната заедница за нивниот придонес! #ЗаедноЗаНас #BarabarAmenge@usaidnmacedonia USAID North Macedonia

Прочитај повеќе
Featured Image

Локална акција за доградба на тоалети во О.У. Ванчо Китанов, с. Црник, Пехчево

Започнаа градежните активности во рамки на локалната акција „Доградба на тоалети во О.У. Ванчо Китанов, с. Црник, Пехчево“. Оваа акција се имплементира во соработка со општина Пехчево. Вкупната вредност на акција изнесува околу 2 милиони денари.

Прочитај повеќе
Featured Image

Посета на семејствата кои добија социјален стан во Неготино

Посета на семејствата кои добија право на закуп на социјален стан во општина Неготино Нашиот теренски соработник Сафет Темуровски вели: “Kако теренски соработник на Ромалитико посетив неколку семејства од заедницата кои се вселија во социјалната зграда во Неготино. Разговаравме за тоа дали се задоволни од самите станови и како е чувството да си обезбеден со […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ПОСТИГНУВАЊА НА НАШИТЕ ТЕРЕНСКИ СОРАБОТНИЦИ ВО 21 ОПШТИНИ

✅ Проследете ги сите постигнувања на теренските соработници низ секоја од 21 општина. ШУТО ОРИЗАРИ ПОСТИГНУВАЊА НА РОМАЛИТИКО ВО ОПШТИНА ШУТО ОРИЗАРИ (до Февруари 2024) Благодарност до тимот! Продолжуваме со активности и нови поголеми постигнувања во 2024!   255 поднесени предмети за пристап до права и сервиси 56 добиени права во областа на социјална и […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Интервју на Алберт Мемети за СЛОБОДЕН ПЕЧАТ: Инклузијата и политичкото учество на ромската заедница

Проследете го гостувањето на програмскиот менаџер, Алберт Мемети во Sloboden Pecat во кое ја претстави најновата алатка Ромалитико Барометар и разговараше за инклузијата и политичкото учество на ромската заедница. #РомалитикоБарометар #ИнклузијаНаРоми #РомалитикоВоМедиумите #RomaliticoBarometer #RomaInclusion #RomaliticoInTheMedia     ЛИНК ДО ИНТЕРВЈУТО

Прочитај повеќе
Featured Image

Реконструкција на ул. „Прохор Пчински“ фаза 2 во Берово

Се финализираат градежните активности во рамки на акцијата за реконструкција на ул. „Прохор Пчински“ фаза 2 во ромското маало во Берово. #BarabarAmenge #ЗаедноЗаНас @usaidnmacedonia USAID North Macedonia 

Прочитај повеќе
Featured Image

РОМАЛИТИКО БАРОМЕТАР

Ја најавуваме нашата нова алатка, Ромалитико Барометар: водечки извор на квалитетни податоци за инклузија на Ромите во Северна Македонија. Отвораме ново поглавје во собирање, дизајнирање и анализа на политики базирани на податоци. Сè на едно место. #РомалитикоБарометар ———————– We introduce our new tool, Romalitico barometer: a leading source of quality data on Roma inclusion in […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Повик за доделување на грантови на граѓански организации наменет за жени Ромки

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико објавува повик за доделување на прв циклус на грантови на граѓански организации (ГО) во рамките на Проектот на УСАИД за инклузија на Роми финансиски поддржан од Агенција на САД за меѓународен развој (УСАИД) наменет за жени. Повикот за доделување на грантови се објавува во рамки на […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ЖЕНАТА РОМКА ВО РОМАКТЕД ПРОГРАМАТА ФАЗА 2

ЖЕНАТА РОМКА ВО РОМАКТЕД ПРОГРАМАТА ФАЗА 2 THE ROMA WOMAN IN ROMACTED II PHASE Council of Europe Programme Office in Skopje Roma EU-CoE Joint Actions #InspireInclusion #ИнспирирајИнклузија #RomaWomen #ЖенатаРомка

Прочитај повеќе
Featured Image

Моќни пораки од жените Ромки до сите нас! Честит Меѓународен ден на жената – 8 март!

Честит Меѓународен ден на жената – 8 март со моќни пораки од жените Ромки до сите нас! Прочитајте ги пораките на 20 жени Ромки: Фирдеза, Сеара, Назмија, Ава, Ќефајет, Амела, Ѓулфидан, Мелани, Мирсада, Ѓулфидан, Зухра, Перихан, Семина, Мејрема, Филдане, Сабина, Сара, Aида, Санела и Севдие! #ИнспирирајИнклузија #InspireInclusion USAID North Macedonia

Прочитај повеќе
Featured Image

Интервју на Алберт Мемети за ФОКУС “Заедно за климатска акција”

Во најновиот број на Фокус може да го прочитате интервјуто со програмскиот менаџер, Алберт Мемети кој ги сподели наодите од истражувањето “Заедно за климатска акција”, истакнувајќи дека државата треба да има холистички и партиципативен пристап во унапредување на јавните политики за рециклирање.

Прочитај повеќе
Featured Image

Попис на куќите кои се во постапка за легализација во Штип

Нашите соработници од Штип изминатиов викенд вршеа попис на куќите кои се во постапка за легализација, а истите се изградени на приватен имот и се комплексни за решавање. Се прибраа податоци од 30 сопственици за фазата на легализација на нивните куќи. Во однос на спорните предмети, Ромалитико во партнерство со Коалиција „Сите за правично судење“ […]

Прочитај повеќе
Featured Image

РЕДИ самит „Премостување на празнините за Ромите во транзицијата на одржлива зелена енергија“

Нашиот проектен директор Суад Скендери утре од 15:00 часот ќе ги претстави сите искуства поврзани со имплементацијата на нашите +50 локални акции низ државата од проектот „Заедно за просперитена заедница“ осврнувајќи се на темата на овогодинешниот РЕДИ самит „Премостување на празнините за Ромите во транзицијата на одржлива зелена енергија“. REDI North Macedonia USAID North Macedonia […]

Прочитај повеќе
Featured Image

РОМАЛИТИКО ПОТКАСТ СИТЕ ЕПИЗОДИ

Ромалитико започнува свој сопствен подкаст во кој ќе гостуваат многу наши познати Роми кои направиле промена во општеството на позитивен начин. Први се гостите кои се поврзани со промоцијата на нашата култура, идентитет, традиција и култура. Сите епизоди ќе бидат ажурирани во овој пост.

Прочитај повеќе
Featured Image

КУМУЛАТИВНИ ПОСТИГНУВАЊА ОД СЕКОЈ ПРОЕКТ НА РОМАЛИТИКО ВО 2023

ШТО ПОСТИГНАВМЕ ВО 2023 СО „ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ИНКЛУЗИЈА НА РОМИТЕ“ Бројките што следат подолу не се само статистика, овие бројки се заеднички сменети ваши животни приказни. Продолжуваме да ја оправдуваме вашата ДОВЕРБА и во 2024 година. ​​ Ги процесираме вашите барања кои секојдневно стигнуваат на социјалните мрежи. Во 2023, покренавме повеќе од 2167 […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Реконструкција на водоводната мрежа на дел од ул. „Иво Лола Рибар“ во Виница

Започна реконструкцијата на водоводната мрежа на дел од ул. „Иво Лола Рибар“ во Виница Реконструкција на водоводна мрежа предвидува замена на постоечките азбест-цементни со високо квалитетни полиетиленски цевки. Потребата од спроведување на оваа акција е создавање на основни услови за квалитетен живот преку обезбедување на квалитетна вода и за пиење на жителите од Ромското маало. […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Започнуваат градежните активности на ул. „Прохор Пчињски“ во Берово

Започнуваат градежните активности на ул. „Прохор Пчињски“ – 2 фаза, во ромското маало во Берово. Ќе се реконструира улица во должина од околу 230 метри и широчина од 4 метри со поставување на бетонски рабници. Од едната страна е предвидено одводнување, преку поставување на каналетки за испуштање на атмосферската вода. Вкупната вредност на оваа инвестиција […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Работилница за фасцилитатори во соработка со проектот “Борба против омразата и нетолеранцијата”

Денес во рамки на Ромактед фаза II се реализира работилница за фасцилитатори која има за цел да им понуди информации и знаења за достапните услуги поврзани со бесплатните здравствени услуги за жени Ромки, социјалните услуги, новите законски измени за лицата без документи и инклузивното образование. По стекнатите знаења и информации ќе бидат реализирани информативни сесии […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Реконструкција на улица „Хаџи Јован Шишко“ во Општина Шуто Оризари

Реконструкција на улица „Хаџи Јован Шишко“ во Општина Шуто Оризари, од детска градинка 8 Април до главната улица „Индира Ганди“. Со оваа реконструкција се опфаќа последната трета фаза од улицата во вкупна должина од околу 180 метри. Вкупната инвестиција е околу 5.081.883,00 денари. Целоснта должина на улицата „Хаџи Јован Шишко“ е околу 1,2 км и […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Успешно завршена локална акција на ул. „Јордан Џурнов“ во Велес

Општина Велес ја финализираше локалната акција на ул. „Јордан Џурнов“ со поставување на заштитна ограда во должина на целата реконструирана улица од 135 метри по доставеното барање од страна на Ромалитико за интервенција со архивски број 0806 – 140/2. На истата улица минатата година се постави фекална канализација и целосно се реконструираше целата пристапна патека […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Свечено отворање на фондацијата Ромите за Демократија во Северна Македонија

The institute Romalitico would like to wholeheartedly congratulate the grand opening of the foundation Roma for Democracy in North Macedonia. We salute to acknowledge an ally in the fight for strengthening the democratic participation of the Roma in society, strengthening the Roma community in the area of political education, as well as in political participation […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ШТО ПОСТИГНАВМЕ ВО 2023 СО ПРОГРАМАТА РОМАКТЕД II ФАЗА

ШТО ПОСТИГНАВМЕ ВО 2023 СО ПРОГРАМАТА РОМАКТЕД II ФАЗА   ЛИНК ДО ВИДЕОТО   20 инфраструктурни зафати (патишта, фекални мрежи, детски игралишта, училишта) 471 ромско дете (209 девојчиња) вклучени во активностите за туторство 176 прегледи на лица од ромската заедница преку мобилна амбуланта 380 млади Роми од четири општини поминаа обуки за активно барање на […]

Прочитај повеќе
Featured Image

РОМАКТЕД проекти реализирани во Делчево

Општина Делчево преку проектни активности со финансиска поддршка на Заедничката Програма на Совет на Европа и Европската Унија – РОМАКТЕД фаза 2 со поддршка на Ромалитико реализираше: Реконструкција на три (3) училници во Основното општинско училиште „Св. Климент Охридски“ село Тработивиште Реконструкција на тоалети за ученици и изградба на тоалет за ученици со попреченост во […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Извршниот директор на Ромалитико, Елвис Шаќири денес гостуваше на BIJANDIPE (ромската редакција при Македонската Радио Телевизија) и ги презентираше постигнувањата на проектите за 2023 година.

Прочитај повеќе
Featured Image

Договор за соработка со ООУ „Братство Миѓени“

Потпишан е договор за соработка со ООУ „Братство Миѓени“. Овој пат со учество на училиштето ги менуваме вратите од училниците кои беа нефункционални и стари. Со ова обезбедуваме непрекинато и побезбедно учење на децата за време на часовите. #BarabarAmenge #ЗаедноЗаНас #ЛокалнаАкција #Образование #Роми #Поддршка #Прогрес

Прочитај повеќе
Featured Image

ШТО ПОСТИГНАВМЕ ВО 2023 СО „ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ИНКЛУЗИЈА НА РОМИТЕ“

ШТО ПОСТИГНАВМЕ ВО 2023 СО „ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ИНКЛУЗИЈА НА РОМИТЕ“ ЛИНК ДО ВИДЕОТО   Бројките што следат подолу не се само статистика, овие бројки се заеднички сменети ваши животни приказни. Продолжуваме да ја оправдуваме вашата ДОВЕРБА и во 2024 година. ​​ Ги процесираме вашите барања кои секојдневно стигнуваат на социјалните мрежи. Во 2023, […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Виница ги прифати и заедно со нас ќе ги реализира сите буџетски предлози

Општина Виница ги прифати и заедно со нас ќе ги реализира сите буџетски предлози кои ги доставивме во ноември минатата година. Тимот на Ромалитико оваа година во Виница ќе работи на реконструкција на улици, усвојување на детален урбанистички план како и еко-акции. Прочитајте ги сите усвоени предлози подолу. Ова се приоритетите кои ги предложија нашите […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ШТО ПОСТИГНАВМЕ ВО 2023 СО „ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТНА ЗАЕДНИЦА“

ШТО ПОСТИГНАВМЕ ВО 2023 СО „ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТНА ЗАЕДНИЦА“ ЛИНК ДО ВИДЕОТО   Реализиравме акции во висина од ,, милиони денари за развој на животниот стандард на повеќе од . илјади Роми во општини. реконструиравме патишта од над 2,5 km како и 6 објекти поставивме 235 m канализациони мрежи во 2 општини осветливме 1.5 km […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Општина Битола додели дипломи на 18 лица преку РОМАКТЕД Програма Фаза II

Денес во рамки на заедничкиот проект на Европската Унија и Советот на Европа, РОМАКТЕД Програма Фаза II, спроведуван од Ромалитико, Општина Битола – официјална страница додели дипломи на 18 лица, односно 12 лица добија сведителства за завршено основно образование, а 6 лица се стекнаа со дипломи за завршен курс за шминка.

Прочитај повеќе
Featured Image

Наоди од прашалникот за безбедност и насилство во 16 општини

Придружувајќи се на глобаланта кампања против насилството врз жените, тимот на Ромалитко во рамки на Проектот на УСАИД за инклузија на Ромите од 14 ноември до 11 декември 2023 год. спроведе прашалник за безбедност и насилство во 16 општини. Прашалникот е одговорен од страна на 210 лица кои се изјаснија дека се од женски пол и […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Спроведени 10 работилници за препознавање и превенција од родово базирано насилство

Со поддршка на РОМАКТЕД Фаза II спроведени се 10 работилници во исто толку општини во рамки на глобалната кампања 16 дена активизам против родово базирано насилство која оваа година се одржува под слоганот “Обединето: Инвестирајте за да го спречите насилството врз жените и девојчињата”. Целта на работилниците беше да се подигне свеста за постоењето на […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Реакција за судската пресуда за прегазувањето на десетгодишно дете

Институтот за истражување и анализа на политики Ромалитико изразува незадоволство од донесената пресуда на судијката Марија Клетничка за прегазувањето на десетгодишно дете на булеварот „Никола Карев“ коешто почина на лице место. Лицето кое го изврши делото возел со прекумерна брзина, односно 26 километри повеќе од дозволеното, тој исто така и избегал од местото на настанот […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ЈАВЕН ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА ЕДЕН (1) ПРОЕКТЕН МЕНАЏЕР

Позиција: Еден (1) проектен менаџер Место: Скопје, Република Северна Македонија Работен јазик: Македонски јазик Работно време: 8 работни часа дневно Рок за аплицирање: 17 ноември 2023 Институтот за истражување и анализи на политики – Ромалитико во периодот Јануари 2021 до Јануари 2026 година го спроведува проектот насловен Проект на УСАИД за инклузија на Ромите, финансиран […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Ромите во Извештај за напредокот на Република Северна Македонија за 2023 година

Ромалитико како и секоја година така и оваа година продолжува да ги следи наодите, заклучоците и препораките кои произлегуваат од последниот Извештај за напредокот на Република Северна Македонија за 2023 година на Европската Комисија кои се однесуваат на ромската заедница. На самиот почеток од извештајот се нотира работата на интерпартиските пратенички групи меѓу кои се […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Судии и јавни обвинители ги унапредија своите вештини во областа на антидискриминација, антициганизам и судската практика на Европскиот суд за човекови права

СКОПЈЕ, 1-2 ноември – 30 судии и јавни обвинители ги усовршија своите вештини во антидискриминација, антициганизам и судската практика на Европскиот суд за човекови права. Преку неколку прилагодени сесии, учесниците дознаа повеќе за конкретните пресуди на ЕСЧП во однос на забраната за дискриминација и член 14 од Европската конвенција за човекови права, како и спецификите […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ЈАВЕН ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА ТЕРЕНСКИ СОРАБОТНИЦИ

Датум на објава: 18.09.2023 Краен рок на аплицирање: 25.09.2023 Работно време: Пола работно време Институтот за истражување и анализи на политики – Ромалитико во периодот од јануари 2021 до јануари 2026 година го спроведува проектот насловен Проект на УСАИД за инклузија на Ромите и во периодот од јуни 2021 до јуни 2025 година го спроведува […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА АДМИНИСТРАТИВЕН СОРАБОТНИК (ПРОДОЛЖЕН РОК)

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико Скопје распишува оглас за едно (1) слободно работно место на позиција административен соработник.   Административниот соработник/чка ќе биде одговорен/а за водење на административните аспекти на организацијата, вклучително: Подготовка на договори Прием на документи и соодветно архивирање Административно и техничко одржување на канцеларијата, спроведување канцелариски набавки и […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Анализа на јавното мислење на ромската заедница за евроинтеграцијата на Република Северна Македонија

За разлика од двете најголеми етнички заедници во земјата поддршката на ромската заедница според истражувањето на Ромалитико за членство во ЕУ е поголема од етничките Македонци за 8% (65.48%), но е помала за 14% во однос на Албанците според според последното испитувањето на јавното мислење спроведено од Фондација Конрад Аденауер во Република Северна Македонија и […]

Прочитај повеќе
Featured Image

РОМАКТЕД II Phase Programm

КРАТОК ОПИС Главната цел на проектот, според Повикот за предлози (CfP), е подобрување на локалната демократија, отчетност, инклузивност и одговорност кон ромските граѓани и подобрена испорака на услуги.

Прочитај повеќе
Featured Image

ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТНА ЗАЕДНИЦА

ПОЗАДИНА Мобилизација на луѓе и ресурси за адресирање на приоритетни прашања постојано се јавува како итна потреба во ромската заедница. Ромите и понатаму остануваат најмаргинализираната етничка група во Северна Македонија. Многу владини стратегии и програми насочени кон решавање на различни ромски прашања не ги дадоа очекуваните позитивни ефекти врз животот на Ромите.

Прочитај повеќе
Featured Image

ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ИНКЛУЗИЈА НА РОМИТЕ

ОПИС НА ПРОГРАМАТА Целта на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите е да ја мотивира ромската заедница и граѓанските организации (ГО) да преземат лидерски улоги во развојот и спроведувањето на националните стратегии и политики кои се однесуваат на вклученоста на Ромите и да ги следат и притискаат владините институции за одговорност кон решавање на ромските прашања и потреби.

Прочитај повеќе
Featured Image

Започнаа градежните работи во градинката “7 септември” во село Црник, Општина Пехчево.

Започнаа градежните работи во детската градинка во село Црник, Општина Пехчево. Изминатава недела се почна со ископување на дренажата, со што треба да биде обиколен со ископан ров целиот објект, за да се премине кон поставување на дренажните материјали. Се работи во полн ек! Внатре е поставена металната подконструкција и ќе се чека да се […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Потребна е едногласнa поддршка од сите ромски чинители за гласање на уставните измени

Ромските општествени фактори вклучувајќи ги политичките партии од двата спектри, невладините организации и сите други групи едногласно ќе ги поддржат уставните измени затоа што Ромите се Европски граѓани и се сѐ поблиску до остварувањето на Европскиот сон. За Ромите никогаш немало ниту ќе има алтернатива на интеграцијата на државата во Европската Унија. Нашето макотрпно заложување […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Видео прилог на Телевизија М-Нет од Штип

Во тек е реконструкција на 250 метри крак од населбата „Света Недела“. Нашите граѓани Роми се задоволни. Проследете во видео прилогот на Телевизија М-Нет од Штип. „Улица 1“ е една од поголемите кракови од вкупните 8 во населбата „Света Недела“ која важи како една од најважните за транзит и движење на населението. При поројни дождови […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Happy Independence Day to the United States of America

Happy Independence Day to the United States of America 🇺🇸 a true friend of the Roma community

Прочитај повеќе
Featured Image

Потпишан Анекс на договорот за соработка со општина Неготино

Потпишан Анекс на договорот за соработка со општина Неготино за реконструкција на улица во должина од 410 метри во село Криволак, со кој се регулира финансиското учество на Општина Неготино и на Институтот Ромалитико. Покрај потпишување на анексот, договорени се и следни локални акции во ромското маало во Криволак. Одржавме и теренска посета на улицата […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Честитки до американскиот народ за Денот на назависноста

Нашата организација, работејќи посветено на предизвикување на статус-кво состојбата и унапредување на ромската заедница, и се приклучува на американската нација во славењето на духот на независноста, единството и слободата. Ги упатуваме нашите најтопли честитки до американскиот народ и ја изразуваме нашата благодарност за можноста да имплементираме две витални програми на USAID North Macedonia посветени на […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Нова акција во село Калуѓерица, Радовиш

Потпишан меморандум за нова акција, овој пат во село Калуѓерица, Радовиш Акцијата предвидува фотоволтаична централа за снабдување со струја на селото и јавно осветлување со постојана електрична енергија Меморандумот е потпишан помеѓу општина Радовиш, Ромалитико, LAG Plackovica / ЛАГ Плачковица и Rural Development Network of North Macedonia.

Прочитај повеќе
Featured Image

Официјално заврши Летниот семинар за борба против дискриминација и говор на омраза

16 млади луѓе од цела Северна Македонија успешно го завршија Летниот семинар за борба против дискриминација и говор на омраза што се одржа во Охрид од 27 до 29 јуни. Учесниците имаа можност да дознаат повеќе за главните концепти на антидискриминација и борба против говорот на омраза, како и концептот на антициганизам, како специфичен облик […]

Прочитај повеќе
Featured Image

реконструкција на 250 метри крак од населбата „Света Недела“

Започна реконструкција на 250 метри крак од населбата „Света Недела“. „Улица 1“ е една од поголемите кракови од вкупните 8 во населбата „Света Недела“ која важи како една од најважните за транзит и движење на населението. При поројни дождови оваа улица станува свлечиште на кал кое го отежнува движењето на населението и претставува опасност за […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Romani Jagorin ‘22

Вашите коментари, реакции и пофалби за Romani Jagorin ‘22 не стивнуваат во инбокс. Така знаеме дека заедно искреиравме позитивна историја за нас како Роми вчеравечер ова време во Македонска Филхармонија! 🔴 Erati o Roma sikavgje kaj šaj te kheden pe em te vazden donacije baš amare šukaripaske em barabar amenge! 🙏 Не посетивте во бројка […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Информативно видео за големиот Ферус Мустафов (THE KING) !

Додека сеуште го гледате преносот во живо од нашиот вчерашен настан и ги средувате вашите импресии би сакале да ви го презентираме видеото за категоријата ЖИВОТНО ДЕЛО кое поради сплет на околности не беше емитувано, а тоа е кратката историја на нашиот и ваш ФЕРУС МУСТАФОВ (THE KING)! ✨ Неговото потесно семејство беше на настанот […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Миграциски триалог на Балканот

Со воспоставување мрежа помеѓу вклучените страни во советувањето и помагањето на бегалците и мигрантите во Германија и организациите од ромската заедница во Србија и Северна Македонија, нашиот проект ќе промовира социјална вклученост и разновидност преку подобрување на квалитетот на информациите достапни за оние кои се вклучени во советувањето и едукација на мигранти и потенцијални мигранти од ромската заедница во Србија и Северна Македонија, во врска со миграцијата во Германија. Со давање точни и ажурирани информации во врска со законската рамка за миграција во Германија ќе се помогне во борбата против гласините и лажните вести во врска со ова прашање. Проектот исто така ќе понуди можност да се обезбедат повратни информации до надлежните актери во Германија во врска со искуствата и прашањата на ромската заедница во справувањето со процесот на миграција во Германија, како и искуствата на дискриминација. Исто така, ќе помогне во едукација на релевантни актери во Германија (како и пошироката јавност) во врска со состојбата на Ромите во овие земји, подигање на свеста за прашања како сегрегација, дискриминација и расизам. Со тоа, проектот ќе придонесе кон помагање на процесот на интеграција на луѓето со мигрантско потекло во Германија. Проектот треба да се осврне и на прашањето за враќање на мигрантите.

Прочитај повеќе
Featured Image

Образование на деца Роми во време на Ковид

Главната развојна цел на проектот е да се постигне вклучување на децата Роми во раното детско образование преку навремена реакција за креирање безбедна средина во градинките, подобрување на пристапот, посетеноста и достигнувањата на учениците Роми во основното образование и подобрување на резултатот во средно образование на матуранти Роми за положена државна матура и процесот за запишување на факултет.

Прочитај повеќе
Featured Image

Промовирање на меѓукултурно разбирање, помирување и прифаќање

Промовирање на прекуграничен интеркултурен дијалог помеѓу младите припадници на малцинствата и младите кои не се дел од малцинствата во Северна Македонија и Албанија, преку образование, процеси на градење на капацитети и младинска работа. ЦЕЛИ: 1. Идентификување и разменување добри практики во борбата против дискриминацијата на ранливите и маргинализираните заедници и промовирање на толеранцијата меѓу малцинствата во Албанија и Северна Македонија 2. Овозможување на млади од млацинствата и на млади кои не се дел од малцинствата од Албанија и Северна Македонија заеднички да развиваат, водат и спроведуваат квалитетни проекти во врска со меѓукултурното прифаќање и прекуграничната мобилност, преку придонес кон меѓукултурното прифаќање и диверзитет во локалните заедници.

Прочитај повеќе
Featured Image

Генерална поддршка и граѓанско општество за Интеграција на Ромите – Втора фаза

Главната цел на проектот е Инклузија на Ромите во јавните политики во Република Македонија. - Одржување на Владата на РМ одговорна за спроведување на Националната Стратегија за Роми и обезбедување на повисоко ниво на имплементација на активностите поврзани со Националните Акциони планови за Роми; - Зголемување на реализацијата на националниот буџет според планираниот буџет и зголемување на буџетот на годишно ниво; - Зголемување на учеството на ромската заедница во претстојниот попис на населението и нивно активно учество на локалните избори - Следење на имплементацијата на принципот за соодветна и правична застапеност во јавна администрација. - Канализирање на интересите на ромската заедница во процесот на ЕУ интеграција

Прочитај повеќе
Featured Image

Со Ромите во Западен Балкан

Општата цел на проектот е да се обезбеди соработка и промовирање на нови политики за Ромите во Западен Балкан и предлози на алтернативни политики со посебен фокус на антициганизмот

Прочитај повеќе
Featured Image

Помош на Велика Британија во ромските општини

Проектот во првата фаза имаше за цел обезбеди помош преку дистрибуција на хуманитарна помош во Прилеп, Кочани, Виница, Гостивар, Куманово. Во првата фаза беа доделени 225 пакети со храна и хигиенски производи односно во секоја општина беа доделени по 45 пакети. Во втората фаза овој проект имаше за цел да додели дезинфекциски материјали на Општина Шуто Оризари за потребите на детската градинка, двете училишта и општинската зграда и улиците.

Прочитај повеќе
Featured Image

Граѓанско општество за Интеграција на Ромите – Во сенка

Главната цел на проектот е мониторирање во сенка на прогресот на имплементација на Стратегија за Роми и нејзините акциони планови. Проектот вклучува истражување и застапување со цел промена на политики за подобра ефикасност во имплементацијата на Стратегијата. Учество во процесот на планирање и развој на оперативен план за делување со следните активности: планирање, следење, спроведување, координирање и извршување задачи во врска со потребите на проектот.

Прочитај повеќе
Featured Image

Граѓанско општество за Интеграција на Ромите 2020

Главната цел на проектот е Инклузија на Ромите во јавните политики во Република Македонија. - Одржување на Владата на РМ одговорна за спроведување на Националната Стратегија за Роми и обезбедување на повисоко ниво на имплементација на активностите поврзани со Националните Акциони планови за Роми; - Зголемување на реализацијата на националниот буџет според планираниот буџет и зголемување на буџетот на годишно ниво; - Поведување на постапка за изградба на социјална зграда во општина Шуто Оризари; - Промена на методологијата за распределба на работните места во државна и јавна администрација.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со г. Себастијан Милардо, претставник на УСАИД за Европа и Евроазија од канцеларијата во Вашингтон

Денес ги презентиравме нашите активности и импактот во ромската заедница. Наш гостин беше г. Себастијан Милардо, претставник на УСАИД за Европа и Евроазија од канцеларијата во Вашингтон. Остануваме посветени на промените што заедницата ги заслужува!

Прочитај повеќе
Featured Image

Реконструкција на градинката во Црник

Децата од Црник ќе добијат подобри услови во градинката “7 септември”. Денес бевме во посета на Црник и Пехчево. Бевме во градинката “7 септември” која беше посочена како приоритет од страна на локалната ромска заедница. Реконструкцијата на градинката е од исклучителна важност затоа што со моменталните услови 13 деца не можат да ја посетуваат градинката […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Договор за две локални акции во Тетово

Заедно со директорката на Агенцијата на САД за меѓународен развој – УСАИД, Џери Дајбл, го посетивме Тетово. Успеавме да ги посетиме локациите кои беа идентификувани како приоритети за локални акции од страна на ромската заедница во Тетово. Од посетата заклучивме дека е потребно заедничко вклучување и придонес кон решавање на долгогодишните проблеми на заедницата во […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Идни активности во општина Струмица

Во петокот во Струмица беше одржан работен состанок со г-дин Костадин Костадинов, градоначалник на општина Струмица. Од средбата произлегоа следните договорени активности: бетонирање на улиците Братство, Ѓорѓи Василев и делот во Царски Мост Во рамки на кампањата Зелени ромски маала: расчистување на просторот на ул. Бетовенова, поставување на нова јавна чешма, клупи за седење, мали […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Бетонирање крак на улицата Стамен Манов

Денес сме во општина Кочани за да го потпишеме договорот за локалната акција “Бетонирање крак на улицата Стамен Манов” во ромското маало. Уличниот крак е на потегот кон Колерски Гробишта, со должина од 120 м и со различна ширина од 1,5 до 3 м. Со оваа акција обезбедуваме пристапен пат на ромската заедница во Кочани. […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Поставување на јавно осветлување во Радовиш

Денес бевме во општина Радовиш за да ја финализираме локалната акција за поставување на јавно осветлување со соларно напојување во ромските маала. Заедно со градоначалникот Ацо Ристов договорена е и реконструкција на улица во должина од 150 метри во месноста Полигон каде што живеат повеќе од 15 ромски семејства. Во рамките на кампањата “Зелени ромски […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Потпорен ѕид на „Широк Дол“

Крајната цел на Ромалитико со проектот Заедно за просперитетна заедница е да иницира и реализира локални и видливи промени. Особено сме горди и убаво е чувството кога промените доаѓаат од самата заедница и Ромите сами ги реализираат потребите. Таков е и случајот со самостојната изградба на потпорен ѕид во вредност од 16.500 денари на улица […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Асфалтирање во општина Штип

Ромалитико во соработка со Општина Штип Македонија ќе реализира асфалтирање на крак во должина од 250 метри на улица „Света Недела“. Овој крак се асфалтира по цели 50  години, односно од почетното формирање на населбата. Афалтирањето е од особена важност поради тоа што од тука секојдневно поминуваат жители Роми кои заслужуваат да добијат прооден пат […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Зелени ромски маала

Започнува кампањата „Зелени ромски маала“ низ земјава! Прва ни е Битола, а во неа изминатиов викенд реализиравме: Еколошка акција за расчистување на игралиштето во кругот на месната заедница „Димитар Влахов“. Обновување на спортското игралиште и организација на турнир во мал фудбал по повод 8 април Очекувајте не и во вашата општина со акции за грижа […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Договор за ул. Јордан Џунов-општина Велес

Тимот на Ромалитико потпиша договор за соработка со општина Велес за реализирање на локална акција за реконструкција на фекална канализација и бетонирање на пристапна патека од 135 метри на ул. Јордан Џурнов. Со реализирањето на оваа локална акција ќе се заштити јавното здравје на ромското населението кое живее на оваа локација и ќе се спречи […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Локални акции во Кочани

Погледнeте како се одвиваше реализацијата на двете локални акции во Кочани. Едната за чистење на депонија и поставување на 3 контејнери за отпад со цел решавање на проблем кој постојано се повторува на месноста Полаткси пат и втората за поставување на сообраќајно сферно огледало за побезбеден сообраќај на жителите од ромското маало. Слушнете ги пораките […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Учество на обука

Тимот на Ромалитико дел од обуки за ефективно застапување на заедницата и општествено-одговорните компании за поддршка при мобилизирање на ресурси од секаков тип. Идните планови со заедницата и локалните акции кои вие ги предложивте доаѓаат во наредниот период, бидете подготвени! Благодариме Konekt!

Прочитај повеќе
Featured Image

Говор на градоначалникот на Виница и на Суад Скендери

Градоначалникот на Виница и Суад Скендери зборуваат за процесот на локалната акција за поставување на двете постојки за јавен превоз кои минатата недела беа пуштени во употреба во ромското маало. Погледнете го процесот и слушнете ги изјавите во кои се зборува и за идни акции во Виница за подобрување на животниот стандард на нас Ромите, […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Телевизија Кочани и порталот Glasno.mk за акциите во Кочани

Телевизија Кочани и порталот Glasno.mk известија за нашите две акции и идните планови во ромските маала. Во изјава за медиумите нашиот проектен директор Суад Скенери истакна: „Веќе се планираат да се спроведат уште две акции во делот на инфраструктурата во ромското маало за што имаме контакт и со локалната самоуправа на Кочани. Во следната фаза […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Две локални иницијативи во Кочани

Денес во Кочани ги посетивме локациите каде што изминатиот период реализиравме 2 локални иницијативи. Првата за расчистување на депонијата на Полатски пат и поставување на три контејнери и втората за поставување на сообраќајно сферно огледало на улица Стамен Манов, исто така во ромското маало. Апелираме до локалната заедница и сите кои сметот го фрлаат во […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Поставување на постојки во општина Виница

Денес во Виница го најавуваме финализирањето на првата локална иницијатива на ромската заедница поддржана од општината и Ромалитико. Поставени се постојки за чекање на јавен превоз на две локации во ромското маало. Едната кај џамијата, а другата во близина на продавницата на Елвис и Зулихана. Со оваа иницијатива овозможивме означување на постојките како збирно место […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со градоначалникот на Пробиштип – Драган Анастасов

На средбата со градоначалникот на Пробиштип – Драган Анастасов се разговараше за изнаоѓање на решенија во врска со неколку долгорочни проблеми на заедницата: Населба Драч – асфалтирање на улица, поставување на фекална канализација и прочистителна станица на река Злетовска; Објектите наречени „КП Дом“ и „Бараки“ – решавање на проблемот со домување и обезбедување на соодветни […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Sem aliquam phasellus sem habitant nisi condimentum donec

aliquam aliquam phasellus sem habitant nisi condimentum donec sit orci at cras morbi ante eu penatibus dapibus fermentum amet potenti rhoncus diam fermentum nisi nulla integer mattis urna vel leo scelerisque ipsum in ut imperdiet tempor pellentesque sem lacus fringilla placerat condimentum lorem fermentum sit adipiscing auctor porttitor faucibus auctor integer pharetra ut amet turpis […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Акции за развој на ромската заедница низ Македонија

Реализирани акции во висина од 1.520.323 милиони денари за развој на ромската заедница во Штип, Кочани, Куманово, Прилеп, Шуто Оризари, Радовиш, Берово -реконструкција на улици -обезбедување на патишта и побезбеден сообраќај -уредување на верски објекти -еколошки акции за почиста животна средина и уште многу повеќе во текот на 2023! Ова се локални акции иницирани и […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Најава за реконструкција на канал за вода и асфалтирање на улица во населба Поток

Денес во Тетово најавуваме реконструкција на отворен канал за отпадна вода на ул. Прохор Пчински и асфалтирање на ул. Јадранска во населбата Поток! За овие две акции одлучи самата заедница, а се издвоени приближно 50.000 евра. Финансиската поддршка е обезбедена од Агенцијата на САД за меѓународен развој – УСАИД, Советот на Европа и Европската унија […]

Прочитај повеќе
Featured Image

„М НЕТ“ Штип за акцијата „Реконструкција на улица Широк Дол“ во општина Штип

По барање на заедницата како приоритет, ДЕНЕС заедно со нашите структури УСПЕШНО КОМПЛЕТИРАВМЕ уште една акција во Штип. Реконструкцијата на улицата Широк Дол во должина од 40 m која претставуваше ризик за сите што живеат околу и секојдневно го користат патот сега имаат побезбедна улица за сите учесници во сообраќајот! Голема благодарност до сите што […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Реконструкција на улица Широк Дол во општина Штип

Ние во Сабота сме на терен, По барање на заедницата како приоритет, денес заедно со нашите структури почнавме акција во Штип. Во тек е реконструкција на улицата Широк Дол во должина од 40 m која претставуваше ризик за сите што живеат таму. Голема благодарност до сите што учествуваа во оваа акција  

Прочитај повеќе
Featured Image

ЈАВЕН ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА 24 ЛОКАЛНИ КОНСУЛТАНТИ ВО 17 ОПШТИНИ ВО РАМКИ НА ПРОЕКТОТ ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТНА ЗАЕДНИЦА

ЈАВЕН ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА 24 ЛОКАЛНИ КОНСУЛТАНТИ ВО 17 ОПШТИНИ ВО РАМКИ НА ПРОЕКТОТ ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТНА ЗАЕДНИЦА Датум на објава: 29.11.2021 Краен рок на аплицирање: 09.12.2021 Времетраење на ангажман: 90 дена во текот на годината

Прочитај повеќе
Featured Image

Поставување на заштитни огради/банкини на критични места од улицата 23 Август – Берово

Денеска се одбележува завршувањето на втората иницијатива предводена од заедницата на Роми во Берово – Поставување на заштитни огради/банкини на критични места од улицата 23 Август. Важна улога во процесот на планирање, финансирање и имплементацијата на оваа иницијатива имаше локалното ромско население, кое даде свој придонес во транспортот на материјалите и нивна припрема како и работна рака во монтажа и бојадисување. За успешна реализација на оваа иницијатива важна улога имаше остварената добра соработка со општината, која обезбеди придонес преку набавка на банкините и надзор на целокупната работа од страна на двајца локални инспектори.

Прочитај повеќе
Featured Image

Усвоен прв Локален акциски план за подобрување на положбата на Ромите во општина Крива Паланка

На 14 ноември 2022 година за прв пат во општина Крива Паланка усвоен е Локален акциски план за подобрување на состојбата на Ромите на локално ниво 2023-2026.

Прочитај повеќе
Featured Image

РОМАКТЕД подготвува 3 анализи во насока на следење на политиките на локално ниво

На 11 ноември 2022г во рамките на втората фаза на РОМАКТЕД програмата, Ромалитико и Програмската канцеларија на Советот на Европа организираа јавна дебата за 3 подготвени анализи и едно ситуационо тестирање за пристап до добра и услуги.

Прочитај повеќе
Featured Image

Информaтивен состанок во просториите на Даелегацијата на ЕУ во Република Северна Македонија

На 28 Октомври 2021 г. Во канцеларијата на Даелегацијата на ЕУ во Скопје  на барање на тимот на проектот Заедно за просперитетна заедница се оствари средба  со претставникот и контакт Менаџерот на програмите за Роми на ЕУД  во Република Северна Македонија, г-дин Нафи Сарачини.

Прочитај повеќе
Featured Image

РОМАКТЕД фасилитаторите обучени за постапување и поддршка на лицата неевиденторани во матичните книги на родените

Во рамки на РОМАКТЕД програмата денес беше организирана обука за права и процедури на лицата без документи во Северна Македонија за фасилитаторите на оваа програма.

Прочитај повеќе
Featured Image

30 претставници од локалната самоуправа обучени за ЕУ и ИПА фондови

Денес во рамките на РОМАКТЕД програмата, Ромалитико и Програмската канцеларија при Советот на Европа во Скопје во соработка со Секретаријатот за европски прашања организираа обука за ЕУ/ИПА фондови за општини наменета за општинските контакт точки и други претставници на локалната администрација во општините партнери на оваа програма.

Прочитај повеќе
Featured Image

40 ученици и наставници обучени за говорот на омраза, дискриминацијата и врсничкото насилство

Денес во рамките на втората фаза на РОМАКТЕД програмата во Кичево се организираше обука за недискриминација и говор на омраза опфаќајќи го и врсничко насилство во училиштата.

Прочитај повеќе
Featured Image

Ромите во Извештајот за напредокот во 2022 година

Вчера во Брисел, Европската Комисија (ЕК) го претстави новиот Извештај за напредокот на Северна Македонија за 2022 година при што препознава лимитиран, но позитивен напредок. Инститот за истражување и анализа на политики – Ромалитико секоја година подготвува извештај во сенка и го доставува до Европските институции за остварувањето на правата и состојбите на ромската заедница во Република Северна Македонија. ЕК го препознава извештајот во сенка како придонес и најголем дел од податоците од извештајот во сенка се дел од Извештајот за напредокот на Северна Македонија за 2022 година подготвен од страна Генералниот директорат за соседство и преговори за проширување. ЕК во Извештај за напредокот на Северна Македонија за 2022 година Ромите ги споменува 34 пати во различни области кои ќе бидат претставени во оваа кратка анализа.

Прочитај повеќе
Featured Image

ПОВИК ЗА КОРИСТЕЊЕ НА ДОГОВОРНИ УСЛУГИ ОД ОБРАЗОВНИ ИНСТИТУЦИИ ЗА ДООФОРМУВАЊЕ НА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ВОЗРАЗНИ ЛИЦА

ПОВИК бр. 05/2022 ЗА КОРИСТЕЊЕ НА ДОГОВОРНИ УСЛУГИ ОД ОБРАЗОВНИ ИНСТИТУЦИИ НАДЛЕЖНИ ЗА ДООФОРМУВАЊЕ НА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ВОЗРАЗНИ ЛИЦА ВО РАМКИ НА ПРОЕКТОТ НА УСАИД ЗА ИНКЛУЗИЈА НА РОМИТЕ Датум на објава: 10.10.2022 Краен рок на аплицирање: 9.11.2022 Почеток на ангажман: ноември, 2022

Прочитај повеќе
Featured Image

ВОДИЧ ЗА ПРЕПОЗНАВАЊЕ И СПРОТИСТАВУВАЊЕ НА АНТИЦИГАНИЗМОТ

Овој документ има за цел да ја едуцира широката јавност за постоењето на антициганизмот како концепт, но и да го препознае неговите карактеристики. Водичот започнува со краток вовед за актуелната состојба и продолжува со основни информации како што се: што претставува антициганизам, објаснувајќи ја терминологијата и димензиите на антициганизмот.

Прочитај повеќе
Featured Image

Спроведени 22 инфо сесии за права од социјална и детска заштита (Социјална пензија и тема по избор)

Правните монитори во рамките на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите, во месец јули, август и септември спроведоа по две  инфо сесии со ромската заедница. Првата тема на која правните монитори спроведоа инфо сесии беше темата Социјална пензија. Како втората инфо сесија правните монитори можеа да изберат тема од права на социјална заштита која сметаат дека ромската заедница е најмногу заинтересирана и е релевантна.

Прочитај повеќе
Featured Image

Потпишан договор за изградба на улица во населено место Криволак

Денес го потпишавме договорот за реализација на локалната акција - Изградба на улица во населено место Криволак долга 365 метри.

Прочитај повеќе

Посети на КСЗД во хабовите со ромската заедница

 Врз основа на потпишаниот меморандум за соработка на 13.04.2022 помеѓу Ромалитико и КСЗД за спроведување на активностите предвидени во рамките на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите, во месец јули 2022 година се договорија пет средби во пет града помеѓу Комисијата за спречување и заштита од дискриминација – КСЗД  и заедницата во хабовите.

Прочитај повеќе
Featured Image

ЈАВЕН ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА 12 ЛОКАЛНИ КОНСУЛТАНТИ ВО РАМКИ НА ПРОЕКТОТ ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТНА ЗАЕДНИЦА

Датум на објава: 05.08.2022 Краен рок на аплицирање: 16.08.2022 Времетраење на ангажман: 3 месеци ангажман со скратено работно време (4 часа на ден), со можност за продолжување до крај на времетраење на проектот Почеток на ангажман: 01 септември, 2022

Прочитај повеќе
Featured Image

СПРОТИВСТАВУВАЊЕ НА ИЗОБЛИЧУВАЊЕТО НА ГЕНОЦИДОТ НА РОМИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Оваа анализа е подготвена во рамките на истражувачкиот проект против изобличување на геноцидот на Ромите во Југоисточна Европа – како клучен елемент за развој на антирасистичките стратегии и антидискриминаторските политики и практики ја испитува историјата, меморијализацијата и свеста за геноцидот на Ромите за време на Втората Светска Војна. Анализата ги идентификува и оценува елементите на изобличување на елементот на геноцидот на Ромите и формулира препораки за образовниот систем, институциите, политичките и носителите на одлуки во Северна Македонија да го зголемат знаењето за историјата на геноцидот и да обезбедат нови алатки во борбата против расизмот врз Ромите

Прочитај повеќе
Featured Image

ПОВИК ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА

Во поликлиниката во општина Шуто Оризари, ќе започне со работа Гинеколошката ординација ПЗУ Мајка Б&М која што треба да овозможи пристап до гинеколошка здравствена заштита, рана дијагноза на одредени болести, редовни прегледи за да се обезбеди квалитетна здравствена услуга на населението во Шуто Оризари.

Прочитај повеќе
Featured Image

Продолжуваат активностите за планирање и имплементација на локални акции во рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница

Проектниот тим на Заедно за просперитетна заедница се сретна со градоначалникот на општина Ѓорче Петров со цел да се разгледаат можностите за имплементација на локални иницијативи предложени од страна на Ромската заедница во оваа општина. На градоначалникот г-дин Александар Стојкоски му беа презентирани проблемите на ромската заедница кои беа мапирани од страна на локалната структура и можностите и начините како дел од проблемите можат да се решат во рамки на проектот. Меѓу другото се разговараше и за унапредување на соработката со локалната самоуправа и како општината може да се вклучи во планираните иницијативи на заедницата.

Прочитај повеќе
Featured Image

Заедничка обука за триесет и пет трудови инспектори за подобрување на нивното знаење за антидискриминација на работното место и принудна работа

Триесет и пет трудови инспектори го зголемија своето знаење на темата заштита од дискриминација на работното место со фокус на јавниот сектор и соодветните ранливи групи, особено Ромите. Тие исто така научија за разликите меѓу трговијата со луѓе со цел трудова експлоатација наспроти принудната работа и дискриминација на работното место. За мнозинството од учесници, оваа обука претставуваше прва можност да научат за антидискриминаторската регулатива и институционалната рамка за заштита од дискриминација на работното место. Интерактивните методи за обука надополнети со практични вежби поттикнаа дискусии и исцрпно запознавање од страна на учесниците.

Прочитај повеќе
Featured Image

ПОНУДА за Амбулантно возило за итна медицинска помош

За потребите на ЈЗУ Здравствен дом Чаир, во рамки на проектот „Генерална поддршка и граѓанско општество за Интеграција на Ромите“ Институт за истражување и анализа на политики испраќа: ПОКАНА ЗА ДОСТАВУВАЊЕ ПОНУДИ 01/2022 за набавка на СТОКИ /Амбулантно возило за итна медицинска помош/

Прочитај повеќе
Featured Image

ПРВ ПОВИК за доделување голем акциски грант насочен кон правно застапување на Ромите во рамки на Проектот на УСАИД за инклузија на Ромите

Институтот за истражување и анализа на политика „Ромалитико“ го спроведува проектот „Проект на УСАИД за инклузија на Ромите“, поддржан од Агенција на САД за меѓународен развој (УСАИД). Целта на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите е да ја мотивира Ромската заедница и граѓанските организации да преземат лидерски улоги во развојот и спроведувањето на националните стратегии и политики кои се однесуваат на вклученоста на Ромите, да ги следат и држат владините институции за одговорност кон решавање на ромските прашања и потреби.

Прочитај повеќе
Featured Image

Одржана обука за бесплатна правна помош

На 17 мај 2022 Ромалитико и Програмската канцеларија на Советот на Европа во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата, огранизираше обука за Бесплатна правна помош (спроведување и поддршка). Целна група на оваа обука беа Локалните акциски групи на заедницата, фасилитаторите како дел од структурата на РОМАКТЕД како и правните монитори и бизнис советници кои се дел од структурата на „Проект на УСАИД за инклузија на Ромите“ и „Заедно за просперитена заедница“ спроведувани од Институтот за истражување и анализа на политики - Ромалитико.

Прочитај повеќе
Featured Image

Обуки за поефективно и поодговорно буџетирање кон Роми и жената Ромка

На 12 и 13 мај 2022 во Тетово, Ромалитико заедно со програмската канцеларија на Советот на Европа во Скопје организираа Обука за одговорно буџетирање за Роми и Обука за родова еднаквост и родово одговорно буџетирање со фокус на жената-Ромка.

Прочитај повеќе
Featured Image

Прв состанок на Институционалната работна група во општина Битола

На ден  04.05.2022 година, во просториите на Општина Битола се одржа заеднички состанок на претставници на Институционалната работна група и општинската работна група со цел претставување на ромските приоритети во рамки на програмата РОМАКТЕД II.

Прочитај повеќе
Featured Image

Јавен повик за ангажирање на еден (1) проектен менаџер

Позиција: Еден (1) проектен менаџер Место: Скопје, Република Северна Македонија Работен јазик: Македонски јазик Работно време: 8 работни часа дневно Рок за аплицирање: 15 Мај 2022

Прочитај повеќе
Featured Image

Одбележан 8 април на регионално ниво

Во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата, Ромалитико и Програмската канцеларија на Советот на Европа во Скопје организираа серија на 5 регионални настани по повод 8 април- Меѓународниот ден на Ромите.

Прочитај повеќе
Featured Image

Шести модул од Барвалипе школата на тема „Сензитивизација за маргинализирани групи“

Во периодот од 25-27 март 2022 година се одржа шестиот модул од Барвалипе школата на тема „Сензитивизација за маргинализирани групи“ во хотел „Романтик“ - Велес, каде учество земаа 36 теренски соработници од Проектот на УСАИД за инклузија на Ромите.

Прочитај повеќе
Featured Image

ПОВИК ЗА ВОЛОНТЕРИ

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико Скопје распишува повик за волонтери. Избраните волонтери ќе бидат активно вклучени во различни проектни активности на Ромалитико.

Прочитај повеќе
Featured Image

Одржана конференцијата “Говор на омраза кон ромската заедница во онлајн сферата како дел од антициганизмот”

Институтот за истражување и анализа на политики Ромалитико и Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација РРОМА во рамките на проектот на ЕРГО мрежата “Врсничка едукација за борба против говорот на омраза на интернет” поддржан од Google вчера организираше конференција на тема “Говор на омраза кон ромската заедница во онлајн сферата како дел од антициганизмот”.

Прочитај повеќе
Featured Image

СПРОТИСТАВУВАЊЕ НА ИЗОБЛИЧУВАЊЕТО НА ГЕНОЦИДОТ НА РОМИТЕ ВО ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

Овој извештај е подготвен во рамките на истражувачкиот проект против изобличување на  геноцидот на Ромите во Југоисточна Европа – како клучен елемент за развој на  антирасистичките стратегии и антидискриминаторските политики и практики ја испитува  историјата, меморијализацијата и свеста за геноцидот на Ромите за време на Втората  Светска Војна. Извештајот, исто така ги идентификува и оценува […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Истражување за искористеност на правата од социјална и детска заштита од страна на ромската заедница

Здравствената криза предизвикана од состојбата со ковид-19, освен  што влијаеше врз здравјето на граѓаните и врз достапноста на услугите,  значително ја погодува и материјалната благосостојба на домаќинствата  преку губењето на работни места и намалувањето на нивните приходи.  Вклучувањето во системот на социјална заштита и проширувањето на  програмите за социјална заштита е неопходен чекор за задоволување […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ВОДИЧ ЗА ПРЕПОЗНАВАЊЕ И СПРОТИСТАВУВАЊЕ НА АНТИЦИГАНИЗМОТ

Овој документ има за цел да ја едуцира широката јавност за постоењето на  антициганизмот како концепт, но и да го препознае неговите карактеристики.  Водичот започнува со краток вовед за актуелната состојба и продолжува со  основни информации како што се: што претставува антициганизам,  објаснувајќи ја терминологијата и димензиите на антициганизмот. Вториот дел  од трудот се фокусира […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ИЗВЕШТАЈ ВО СЕНКА – ЈАВНИ ПОЛИТИКИ ЗА ИНТЕГРАЦИЈА НА РОМИТЕ 2021/2022

Проектот „Граѓанска Интеграција за Роми 2020“, што го имплементира Институтот за истражување и  анализа на политики – Ромалитико, има за цел да даде придонес на граѓанското општество во  следењето и во оценувањето на јавните политики кои произлегуваат од Националната Стратегија за  Роми и Националните Акциони Планови. Имајќи во предвид дека Стратегијата беше донесена во 2022 […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ВТОР ПОВИК за доделување мали акциски грантови на граѓански организации во рамки на Проектот на УСАИД за инклузија на Ромите

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико објавува втор повик за доделување на грантови на граѓански организации (ГО) во рамките на Проектот на УСАИД за инклузија на Ромите финансиски поддржан од Агенција на САД за меѓународен развој (УСАИД).

Прочитај повеќе
Featured Image

БРИФ ЗА ПОЛИТИКИ – ПРЕДИЗВИЦИ ВО ИМПЛЕМЕНТАЦИЈАТА НА ЈАВНИ ПОЛИТИКИ ЗА РОМИ

Република Северна Македонија ја усвои Декларацијата од Познан во 2019 година и по насоките  на Европската Стратешка Рамка во февруари 2022 ја усвои Стратегијата за Роми со цел да ја  унапреди социо-економската и правната положба, како и да ги унапреди културните и јазичните  права на ромската заедница. Според Извештајот за напредокот на ЕУ 2020, во […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Countering Distortion of the Genocide of the Roma in Southeastern Europe – A Key Element for Developing Anti-Racism Strategies and Anti Discrimination Policies and Practices

This report born within the Countering Distortion of the Genocide of the Roma in  Southeastern Europe – A Key Element for Developing Anti-Racism Strategies and Anti Discrimination Policies and Practices project examines the history, memorialization, and  awareness of the genocide of Roma during the Second World War. The report also identifies  and assesses elements of […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Една изборна единица без изборен праг

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико ја поздравува и поддржува иницијативата на партиите/пратениците за промена на изборниот модел во репрезентативен модел со една изборна единица без изборен праг.

Прочитај повеќе
Featured Image

ИСТРАЖУВАЊЕ: Искористеност на правата од социјална и детска заштита од страна на ромската заедница

Во 2021 година Институтот за истражување и анализа на политики „Ромалитико“ заедно со  ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување и Иницијативата за правата на жените од Шуто Оризари спроведе истражување насловено „Искористеност на правата од социјална и детска заштита од страна на ромската заедница“.

Прочитај повеќе
Featured Image

Јавен повик за ангажирање на еден (1) проектен менаџер

Позиција: Еден (1) проектен менаџер Место: Скопје, Република Северна Македонија Работен јазик: Македонски јазик Работно време: 8 работни часа дневно Рок за аплицирање: 25 јануари 2022

Прочитај повеќе
Featured Image

Формирана локална структура во рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница

Од јануари 2022 година започнува со работа локалната структура на проектот Заедно за просперитетна заедница. Дваесет и четири локални консултанти ќе покријат 17 општини на територија на Република Северна Македонија преку својoт ангажман за мобилизација на заедницата, креирање на мрежи и имплементација на локални акции и активности во насока на обезбедување на самоодржливост на заедницата. Општините во кои ќе работат овие консултанти се поделени во 8 региони. Во секој регион ангажирани се по 3 профили на консултанти: Консултант за бизнис и претприемништво, Консултант за заедница и дијаспора, и Алумни консултант (за дипломирани и тековни студенти корисници на стипендиите на РЕФ и МОН).

Прочитај повеќе
Featured Image

24 локални консултанти се стекнаа со знаења и вештини за соодветно извршување на работните задачи во рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница

Од 24-26 декември 2021 година во Хотел Парк Скопје, во рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница се спроведе обука за новоформираната локална структура од 24 консултанти.

Прочитај повеќе
Featured Image

Информативни средби за мобилизација на заедницата во рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница

Како дел од активноста за Мобилизација на локални чинители и засегнати страни и Мапирање на приоритетни прашања и проблеми на заедницата, тимот на проектот Заедно за просперитетна заедница во ноември и декември 2021 година спроведе средби со заедницата на Роми во 15 општини низ Република Северна Македонија.

Прочитај повеќе
Featured Image

Институтот за истражување и анлиза на политики – Ромалитико потпиша Меморандуми за соработка со 17 општини за имплементација на активности во рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница

Тимот на проектот Заедно за просперитетна заедница во ноември и декември 2021 година, оствари серија на средби со градоначалници и претставници на локалната самоуправа во 17 општини во Република Северна Македонија, меѓу кои: Ш. Оризари, Тетово, Куманово, Кочани, Радовоиш, Прилеп, Велес, Неготино, Чаир, Гостивар, Виница, Струмица, Битола, Штип, Кавадарци, Ѓ. Петров, Берово.             

Прочитај повеќе
Featured Image

ФИНАЛЕН ИЗВЕШТАЈ од спроведување на активноста за зголемување на информираноста за важноста од вакцинација против Kовид

Во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ 2021-2024 од втората половина на октомври, РОМАЛИТИКО заедно со Програмската канцеларија на Советот на Европа во Скопје започнаа да спроведуваат активности во насока на подигнување на свеста кај локалната ромска заедница за заштита на личното и јавното здравје од корона вирусот.

Прочитај повеќе
Featured Image

Презентирано истражувањето: „Искористеност на правата од социјална и детска заштита од страна на ромската заедница“

Во периодот од март до јули 2021 година беше спроведено истражувањето „Искористеност на правата од социјална и детска заштита од страна на ромската заедница“ од страна на Институтот за истражување и анализа на политики „Ромалитико“, ХЕРА - асоцијација за здравствена едукација и истражување и Иницијатива на жени Ромки од Шуто Оризари.

Прочитај повеќе
Featured Image

Официјален почеток на втората фаза на РОМАКТЕД програмата во Северна Македонија

На 10 декември 2021 во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ се одржа промотивен настан на кој беа потпишани Меморандуми за соработка помеѓу Советот на Европа, Министерството за труд и социјална политикаи и општините партнери во имплементацијата на оваа програма.

Прочитај повеќе
Featured Image

ПОВИК за доделување мали акциски грантови на граѓански организации во рамки на Проектот на УСАИД за инклузија на Ромите

Една од проектните цели е зајакнување на Ромската заедница  да преземе лидерска улога во поглед на вклучување на заедницата во развојот и спроведувањето на националните стратегии и политики кои се однесуваат на инклузијата на Ромите.  Дополнително како специфична цел на проектот е идентификување, поддршка и зајакнување на капацитетите на припадниците на маргинализирани групи во Ромската заедница.

Прочитај повеќе
Featured Image

Ациската работна група обучена за Стратешко планирање и граѓанско учество на локално ниво

На 25 и 26 ноември 2021 во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата, Институтот Ромалитико и Програмската канцеларија на Советот на Европа во Скопје спроведоа обука за Стартешко планирање и граѓанско учество на локално ниво.

Прочитај повеќе
Featured Image

Спроведена обука за Ромскиот идентитет и борба против антициганизам за локалната ромска заедница и локалната администрација во 15-те партнер општини на РОМАКТЕД II Програмата

На 10 и 11 ноември 2021 во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата, Институтот Ромалитико и Програмската канцеларија на Советот на Европа во Скопје спроведоа обука за Ромскиот идентитет и борба против антициганизам.

Прочитај повеќе

Обука „Партиципативно буџетирање на локално ниво – одговорно кон Ромите“

 На ден 06.11.2021 се одржа обуката „Партиципативно буџетирање на локално ниво - одговорно кон Ромите“ во хотел „Панорамика“ - Скопје, каде учество земаа 25 теренски соработници од Проектот на УСАИД за инклузија на Ромите, 6 граѓански организации и фацилитаторите од втората фаза на РОМАКТЕД програмата.

Прочитај повеќе
Featured Image

Bahtalo o dive e romane čhibjakoro, o pandžto novembro!

Гостување на ТВ Телма по повод 5-ти ноември, Денот на ромскиот јазик на Шенас Имер и Кенан Таир од Проект на УСАИД за инклузија на Ромите.

Прочитај повеќе
Featured Image

COVID 19 ИНФОРМАЦИИ: ИНФОРМИРАЈ СЕ ПРАВИЛНО ЗА КОРОНА ВИРУСОТ И ЗА ВАКЦИНИТЕ

Дали знаеше дека во Република Северна Македонија од почетокот на пандемијата досега 195.002 лица биле заразени со корона вирус од кои 92% се излечени додека 3.5% починале. 6.35% од зарзените биле на возраст од 0-19 години, додека пак 49.9% се на возраст од 20-49 години. Овој документ е изработен со финансиска поддршка на Европската Унија и Советот на Европа. Тука споделените гледишта не треба да се смета дека се официјално мислење на ниту една од двете страни.

Прочитај повеќе
Featured Image

[Продолжен] Повик за тематски консултанти

Во насока на подобра организација и спроведување на активности во рамки на тековните и идни проекти, Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико, креира база на консултанти. За таа цел објавува јавен повик за тематски консултанти кои ќе ги понудат своите услуги по барање на Ромалитико по принципот на утврдена потреба.

Прочитај повеќе
Featured Image

РОМАКТЕД II спроведува активности за зголемување на одзивот на вакцинација за заштита од КОВИД 19 кај ромската заедница

Во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ 2021-2024 од втората половина на октомври започнаа да се спроведуваат активности во насока на подигнување на свеста кај локалната ромска заедница за заштита на личното и јавното здравје од корона вирусот.

Прочитај повеќе

Инфографик за Извештајот за напредокот на земјата по поглавја

Ромалитико ги анализираше поглавјата на Извештајот за напредок за земјата за 2021 година според оценувањето на Европската Комисија. Секоја боја означена на поглавјата претставува тип на напредок, секој тип на напредок е претставен во број, според скалата објаснета на крајот од инфографикот.

Прочитај повеќе
Featured Image

На 20 октомври, 2021 г. во Владата на Република Северна Македонија тимот на проектот Заедно за просперитетна заедница одржа состанок со Советникот за инклузија на Роми на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија и Националната контакт точка за Роми, г-дин Елвис Мемети.

На 20 октомври, 2021 г. во Владата на Република Северна Македонија тимот на проектот Заедно за просперитетна заедница одржа состанок со Советникот за инклузија на Роми на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија и Националната контакт точка за Роми, г-дин Елвис Мемети.

Прочитај повеќе
Featured Image

Одржан дисеминациски состанок со Министерство за образование и наука

На 15.10.2021 тимот од проектот “Заедно за просперитетна заедница” одржа состанок со претставници на Министерство за образование и наука Арабела Иљаз, Виш соработник во секторот основно образование и Сузана Шабановска, Координатор на програмата за ромски образовни медијатори преку платформата ЗУМ. На состанокот се презентираа активностите и целите на проектот поддржан од УСАИД, и се дискутираа видот на активности потребни за соработката помеѓу Министерството за образование и наука и Ромалитико.

Прочитај повеќе
Featured Image

Go green!

Во рамите на проектот „ Промовирање на меѓукултурно разбирање, помирување и прифаќање – Пиктура, се спроведоа активности за чистење во општина Шуто Оризари. Акцијата беше спроведена од младите лица кои беа вклучени во активностите на проектот, при што целта на оваа акцијата да ги мотивира младите лица да се вклучуваат во иницијативи кои поттикнуваат чиста животна средина.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со градоначалникот на општина Куманово

Тимот на Проектот на УСАИД за инклузија на Ромите на 23 јуни 2021 година одржа средба со градоначалникот на општина Куманово г-дин Максим Димитриевски. На оваа средба се разговараше за ситуацијата на Ромите во Куманово, беа презентирани тековните проекти на Ромалитико и се истакнаа целите и активностите на проектот. Општина Куманово е отворена за соработка и унапредување на животот на Ромската заедница и во натамошниот период ќе се пристапи кон потпишување на меморанудм со цел продлабочување на институционалната соработка.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со градоначалникот на општина Гостивар

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 22 јуни 2021 оствари средба со градоначалникот на општина Гостивар, г-дин Арбен Таравари. На средбата се разговараше за актуелната состојба на Ромската заедница, потребите на заедницата, како и можностите за поддршка во рамките на проектот на УСАИД. Општина Гостивар е отворена за соработка со невладините организации и веќе спроведува неколку активности насочени кон Ромската заедница. Во рамките на проектот, градоначалникот ја истакна неговата заложба за соработка и потпишување на меморандум за дефинирање на взаемните точки од интерес и активности за поддршка на Ромската заедница во Гостивар.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со секретарот на општина Неготино

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 22 јуни 2021 оствари средба со секретарот на општина Неготино, г-дин Ивица Златковиќ. На средбата разговаравме за актуелната состојба на Ромската заедница, потребите на заедницата како и можностите за поддршка во рамките на проектот на УСАИД. Во рамките на проектот ќе се даде поддршка за креирање на локален акциски план за инклузија на Ромите како прв чекор за дефинирање на взаемни точки и активности за унапредување на положбата на Ромската заедница во општина Неготино.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со секретарот на општина Кавадарци

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 22 јуни 2021, оствари средба со секретарот на општина Кавадарци, г-дин Тодор Ефремов. На средбата разговаравме за актуелната состојба на Ромската заедница, потребите на заедницата и како и можностите во рамките на проектот на УСАИД. Во рамките на проектот ќе се даде поддршка за креирање на локален акциски план за инклузија на Ромите како прв чекор за дефинирање на взаемни точки и активности за унапредување на положбата на Ромската заедница.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со градоначалникот на општина Виница

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 23 јуни 2021, оствари средба со градоначалникот на општина Виница г-инот Ивица Димитров. На оваа средба беше презентиран проектот на УСАИД и се истакнаа целите и планираните активностите на проектот. Општина Виница е отворена за соработка со невладините организации и веќе спроведува неколку проекти насочени кон Ромската заедница. Во рамките на проектот, градоначалникот ја истакна неговата заложба за соработка и потпишување на меморандум за дефинирање на взаемните точки од интерес и активности за поддршка на Ромската заедница во Виница.

Прочитај повеќе

Националниот тим за поддршка на РОМАКТЕД II програмата на средба во Струмица

Во рамките на втората фаза на РОМАКТЕД програмата националниот тим за поддршка на РОМАКТЕД II програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ денес на 23 јуни 2021 одржа информативна средба со Градоначалникот на општина Струмица, Коста Јаневски. 

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со претставник од секторот за односи со јавност на општина Кичево

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 21 јуни 2021 година одржа средба со претставникот од секторот за односи со јавност на општина Кичево, г-дин Газмед Укали. На оваа средба беше презентиран проектот на УСАИД и се истакнаа целите и активностите на проектот со цел за понатамошна соработка. 

Прочитај повеќе
Featured Image

Прилеп и Велес дел од информативните средби на Националниот тим за поддршка на РОМАКТЕД II програмата

Националниот тим за поддршка на РОМАКТЕД II програмата составен од програмската канцеларија на Советот на Европа во Скопје како и Институтот за истражување и анализа на политиките – Ромалитико. денес, на 22 јуни 2021 во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ оджаа информативни средби со општините Прилеп и Велес. 

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со градоначалникот на општина Дебар

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 16 јуни 2021 година одржа средба со градоначаникот на општина Дебар, г-дин Хекуран Дука. На оваа средба беше презентиран проектот на УСАИД и се истакнаа целите и активностите на проектот со цел за понатамошна соработка. На состанокот се дискутираа проблемите на Ромите во општина Дебар при што се истакна проблемот со легализацијата на градбите. Исто така се дискутираше и за вклучување на вработените во проектот во процесот на спремање на нов локален акциски план. Во иднина се очекува да се потпише меморандиум за соработка со општината.

Прочитај повеќе
Featured Image

Националниот тим за поддршка на РОМАКТЕД II програмата на информативни средби со општините Берово и Делчево

Денес, на 21 јуни 2021 во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ 2021-2024 се одржаа информативни средби со општините Берово и Делчево.

Прочитај повеќе
Featured Image

Националниот тим за поддршка на РОМАКТЕД II програмата на информативни средби со општините Штип и Кочани

На 16 јуни 2021 година се одржаа информативни средби со општините Штип и Кочани во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“.

Прочитај повеќе
Featured Image

Анализа за соодветна и правична застапеност на Ромите во јавната администрација 2016, 2017 и 2018 година

Оваа анализа претставува сеопфатен приказ на соодветната и правичната застапеност на ромската заедница во државната и јавната администрација за 2016, 2017 и 2018 година.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со градоначалникот на општина Радовиш

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 16 јуни 2021 година одржа средба со градоначаникот на општина Радовиш, г-дин Герасим Конзулов. На оваа средба беше презентиран проектот на УСАИД и се истакнаа целите и активностите на проектот со цел за понатамошна соработка. Заклучоците од состанокот беа дека е потребно да се поработи на подигање на јавната свест на ромската заедница и да се едуцира истата за важноста од образованието, вработувањето и прифаќањето на сопствениот идентитет. Општината ќе излезе во пресрет за наоѓање на простор блиску до ромската заедница кој ќе служи како канцеларија, но тоа треба дополнително заеднички да се утврди. Во иднина се очекува да се потпише меморандиум за соработка со општината.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со градоначалникот на општина Велес

Проектниот тим на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 15 јуни 2021 година одржа средба со градоначаникот на општина Велес, г-дин Аце Коцевски. На оваа средба беше презентиран проектот на УСАИД и се истакнаа целите и активностите на проектот со цел за понатамошна соработка. 

Прочитај повеќе
Featured Image

Успешно завршени работилници од ТРЕТИОТ МОДУЛ на Барвалипе школата

Во текот на викендот 12-13 Јуни, се одржа третиот модул од Барвалипе Школата. На обуката за правни монитори, учесниците можеа да се запознаат со концептот на правно застапување, при што низ практички примери и студии на случај мониторите добија вештини за практично застапување на одреден проблем од заедницата. 

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со градоначалникот на општина Струмица

Проектниот тим на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 14 јуни 2021 година одржа средба со градоначаникот на општина Струмица, г-дин Коста Јаневски. На оваа средба беше презентиран проектот на УСАИД и се истакнаа целите и активностите на проектот со цел за понатамошна соработка. Заклучоците од состанокот беа дека е потребно да се поработи на подобрувањето на ситуацијата на Ромите во општината и да се почне со решавање на проблемите. Градоначалникот се согласи за понатамошна соработка и во иднина се очекува да се потпише меморандиум со општината.

Прочитај повеќе
Featured Image

Националниот тим за поддршка на РОМАКТЕД II програмата на информативни средби со општините Гостивар и Тетово

Денес на 15 јуни 2021 година Националниот тим за поддршка на имплементацијата на РОМАКТЕД II Програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ Ѓултен Мустафова проектен координатор од програмската канцеларија на Совет на Европа во Скопје и Мерсиха Усеин контакт точка од Институтот за истражување и анализа на политиките – Ромалитико како организација за поддршка на имплементацијата, одржа информативни средби со општините Гостивар и Тетово.

Прочитај повеќе
Featured Image

Информативни средби во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата со Битола и Крива Паланка

Во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ на 7 јуни 2021 се одржаа информативни средби со општините Битола и Крива Паланка.  На средбите учествуваа градоначалниците Наташа Петровска и Борјанчо Мицевски и националниот тим за поддршка на РОМАКТЕД програмата, Ѓултен Мустафова проектен координатор и Мерсиха Усеин контакт точка од Институтот за истражување и анализа на политиките – Ромалитико.

Прочитај повеќе
Featured Image

Информативна средба во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата со Дебар

Во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ на 14 јуни 2021 се одржаа информативнa средбa со општинaта Дебар.  На средбата учествуваа градоначалникот на општина  Хекуран Дука, претставници од општинската администрација и националниот тим за поддршка на РОМАКТЕД програмата, Ѓултен Мустафова проектен координатор и Мерсиха Усеин контакт точка од Институтот за истражување и анализа на политиките – Ромалитико како организација за поддршка на имплементацијата.

Прочитај повеќе
Featured Image

ТЕНДЕР ЗА НАБАВКА НА ОПРЕМА (лаптопи и принтери)

Институтот за истражување и анализа на политики - Ромалитико во рамки на проектот Проект на УСАИД за инклузија на Ромите објавува, ПОКАНА ЗА ДОСТАВУВАЊЕ ПОНУДИ ЗА НАБАВКА НА ОПРЕМА

Прочитај повеќе
Featured Image

ОТВОРЕН ТЕНДЕР ЗА ХОТЕЛСКО СМЕСТУВАЊЕ

Институтот за истражување и анализа на политики - Ромалитико во рамки на проектот Проект на УСАИД за инклузија на Ромите објавува, ПОКАНА ЗА ДОСТАВУВАЊЕ ПОНУДИ ЗА ХОТЕЛСКО СМЕСТУВАЊЕ

Прочитај повеќе
Featured Image

РОМАЛИТИКО дел од Националниот тим за поддршка на РОМАКТЕД II Програмата

Институтот за истражување и  анализа на политики - Ромалитико е избрана организација која ќе понуди оперативна и логистичка поддршка на имплементацијата на втората фаза на РОМАКТЕД Програма „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“, спроведуванa од Советот на Европа.

Прочитај повеќе
Featured Image

БАРВАЛИПЕ ШКОЛА: Успешно завршени 6 работилници од ВТОРИОТ МОДУЛ

Изминатиот викенд (05 и 06 Јуни 2021) онлајн на ZOOM, се одржа вториот модул од 6 работилници од Барвалипе школата. Изминатите два дена беа исполнети со многу теоретски и практични содржини од трите сесии за Правни монитори, Мобилизатори на заедницата и Бизнис фацилитатори каде околу 60 потенцијални теренски работници се стекнаа со нови знаења и вештини кои ќе можат успешно да ги применат понатаму во работата и активизмот.

Прочитај повеќе
Featured Image

Јавен повик за ангажирање на компанија за видео снимање и пост-продукција

Датум на објава: 03.06.2021 Краен рок за аплицирање: 15.06.2021 (16:00 часот) Институтот за истражување и анализи на политики – Ромалитико во рамките на проектот насловен: Образованието на Ромите за време на КОВИД“ финансиран од Ромскиот Образовен Фонд (РЕФ) со бр. на договор MAC004 објавува Јавен повик за ангажирање на компанија за видео снимање и пост-продукција

Прочитај повеќе
Featured Image

Барвалипе школа: Успешно завршени 6 работилници од првиот модул

Проектниот тим на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 28 мај 2021 година одржа средба со градоначалникот и други преставници на општина Шуто Оризари на која што ги презентираше целите и активностите на проектот и ја истакна важноста за воспоставување на соработка. Преставниците на општината ја поздравија ваквата заложба за соработка со тоа што покажаа интерес за учество во понатамошните активности во рамки на проектот и се согласија хабот да биде лоциран во просториите на општината. Во следниот период ќе следи потпишување меморандум за соработка со општина Шуто Оризари.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со градоначалникот и преставници од oпштина Шуто Оризари

Проектниот тим на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 28 мај 2021 година одржа средба со градоначалникот и други преставници на општина Шуто Оризари на која што ги презентираше целите и активностите на проектот и ја истакна важноста за воспоставување на соработка.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со претставници од Здружение на млади правници

Проектниот тим на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 26 мај 2021 година одржа средба со претставници од Здружение на млади правници на која што ги презентираше целите и активностите на проектот и ја истакна важноста за воспоставување на соработка.

Прочитај повеќе

Средба со градоначалникот на општина Кочани

Проектниот тим на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 25 мај 2021 година одржа средба со градоначаникот на општина Кочани, г-дин Николчо Илијев. На оваа средба беше презентиран проектот на УСАИД и се истакнаа целите и активностите на проектот со цел за понатамошна соработка. Заклучоците од состанокот беа дека е потребно да се поработи на подигање на јавната свест на ромската заедница и да се поработи на едукацијата за важноста од образованието и вработувањето. Во иднина се очекува да се потпише меморандиум за соработка со општината.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со раководител на сектор за јавни дејности при општина Тетово

Проектниот тим на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 25 Мај 2021 година одржа средба со општина Тетово на која што се презентираше проектот на УСАИД и потенцијалните заеднички активности во рамки на општината и самиот проект. Општината покажа заинтересираност и зема во предвид понатамошно заедничко делување во однос на зголемување на нивото на локалната демократија, решавање на клучните проблеми на Ромите во областа на инфраструктурата и квалитетот на животот преку потпишување на меморандум за соработка.

Прочитај повеќе
Featured Image

Истражување на перцепцијата на граѓаните за вакцинација од Ковид19

Во периодот од 30 Април до 2 Мај, Ромалитико како дел од Аваја спроведе анкета за вакцинацијата од Ковид19. По случаен избор анкетата беше испратена до 2525 следачи на Аваја при што стапката на одговори изнесува 30.2% односно 765 лица од кои 239 Роми и 526 не-Роми.

Прочитај повеќе
Featured Image

Факт картички со информации за ромската заедница

По повод 50 годишнина од оддржување на Првиот Ромски Конгрес во 1971 година и одбележување на Меѓународниот ден на Ромите – 8 Април, ви претставуваме 8 факт картички со важни информации за ромската заедница. Институтот за истражување и анализи на политики – Ромалитико во периодот Јануари 2021 до Јануари 2024 година го спроведува проектот насловен Проект на УСАИД за инклузија на Ромите, финансиран од УСАИД – Македонија.

Прочитај повеќе
Featured Image

Серијал картички „Имам прашања за општина…“

Во месец февруари 2021 година, до 12 општини беа испратени барања за пристап до информации од јавен карактер. Фокусот на барањата беше ставен кон тоа дали во буџетите на општините има издвоени средства наменети за ромската етничка заедница, како и прашања поврзани со предлозите испратени од граѓанската иницијатива „Аваја“, односно дали предлозите се прифатени од страна на општините. Од вкупно 12 општини, 11 одговориле, а согласно одговорите беа изготвени и картички коишто беа објавени на фејсбук страницата на Институтот „Ромалитико“.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со преставници од oпштина Берово

Проектниот тим на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 20 Мај 2021 година одржа средба со преставници од  oпштина Берово  на која што ги презентираше целите и активностите на проектот и ја истакна важноста на воспоставување на соработка.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со ПРЕДА ПЛУС, Општина Битола и Баирска светлина

Проектниот тим на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 18 Мај 2021 година одржа онлјан ZOOM средба со преставници од Баирска Светлина и ПРЕДА ПЛУС на која што ги презентираше целите и активностите на проектот и ја истакна важноста на воспоставување на соработка и синергија на активности бидејќи тековно во општина Битола се спроведува и проектот БАИР - Заедничка акција за инклузија на Ромите финансиран во рамките на ЕУ  – ИПА.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба со член на Комисија за заштита од дискриминација

Проектниот тим на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 18 Мај 2021 година одржа онлјан ZOOM средба со Исмаил Камбери (член на Комисијата за заштита од дискриминација) на која што ги презентираше целите и активностите на проектот, важноста од соработката со комисијата во хабовите низ дваесетте општини во државата и средбите со ромската заедница на терен.

Прочитај повеќе
Featured Image

Јавен повик за ангажирање на тренери/ обучувачи во рамки на проект на усаид за инклузија на ромите

Датум на објава: 10 Мaј 2021 Краен рок за аплицирање: 20 Мај 2021 (16:00 часот) Институтот за истражување и анализи на политики – Ромалитико во рамките на проектот насловен: Проект на УСАИД за инклузија на Ромите, финансиран од УСАИД - Македонија кој се спроведува во партнерство со организациите ЗГ „Иницијатива за Економски Развој на Ромите- РЕДИ“, Организација за јакнење и организирање на ромската заедница “Романо Авази” и Здружение на граѓани “Ромаверзитас” објавува Јавен повик за ангажирање на тренери/ обучувачи за теренски соработници во рамките на Барвалипе школата за лидерство.

Прочитај повеќе
Featured Image

Покана за учество во тендер за набавка на тунели за дезинфекција и терминали со систем за превенција со детекција на маска и мерење на температура

Датум: 26.04.2021 Код на проектот: MAC004 Наслов на проектот: Образованието на децата Роми во време на КОВИД-19 Финансиран од: Ромски Едукативен Фонд Институтот за Истражување и Анализа на Политики, Ромалитикo за потребите на проектот “Образованието на децата Роми во време на КОВИД-19” финансиран од Ромскиот Едукативен Фонд во рамки на програмата за ургентни грантови Ве поканува да доставите понуда за набавка на терминал за дезинфекција

Прочитај повеќе
Featured Image

Средби со институции при Проект на УСАИД за инклузија на Ромите

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите во периодот од 04.03 - 18.03.2021 оствари средби со преставници на неколку институции и тоа: 1. Министерство за труд и социјална политика со Министерката Јагода Шахпаска 2. Агенција за остварување на правата на заедниците со директорот Еран Куртиш и заменик директорот Џелал Хоџиќ 3. Влада на Република Северна Македонија со Роберт Алаѓозовски, Национален координатор за интеркултурализам, едно општество, развој на културата и меѓуресорска соработка 4. МАПАС Агенција за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување со Максут Али, Претседател на Советот на експерти

Прочитај повеќе
Featured Image

Јавен повик за ангажирање на 40 теренски соработници во рамки на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите

Институтот за истражување и анализи на политики – Ромалитико во периодот Јануари 2021 до Јануари 2024 година го спроведува проектот насловен Проект на УСАИД за инклузија на Ромите, финансиран од УСАИД – Македонија во партнерство со организациите ЗГ „Иницијатива за Економски Развој на Ромите- РЕДИ“, Организација за јакнење и организирање на ромската заедница “Романо Авази” и Здружение на граѓани Ромаверзитас.

Прочитај повеќе
Featured Image

Средба на Ромалитико со Британската Амбасада

Денес тимот на Ромалитико имаше средба со Џилиан Смит, втор секретар за политика и Кренар Абази, политички советник и раководител на проекти од Британска Амбасада. На средбата Ромалитико ја сподели својата работа на темите: правична застапеност во државна и јавна администрација, етничка припадност во лични карти, урбанизација и легализација на ромски населби, попис и една изборна единица.

Прочитај повеќе
Featured Image

Општина Струмица издвои буџет за барањата на ромската заедница

Ромалитико како дел од Аваја во текот на ноември 2020 година заедно со тим лидерите, Еркан Демиров и Кемал Сулејман и нивниот тим во пресрет на носењето на буџетот до општина Струмица поднесоа барања во вид на петиција за бетонирање на улици, градење потпорни ѕидови и други инфраструктурни активности.

Прочитај повеќе
Featured Image

Нашиот програм менаџер Дениз Селмани успешно ја заврши програмата за лидери на Обама Фондацијата

Со гордост објавуваме дека нашиот програм менаџер Дениз Селмани успешно ја заврши програмата за лидери на Обама Фондацијата. Дениз е сега дел од мрежата на Обама Европски Лидери која претставува мрежа на Европски активисти и лидери.

Прочитај повеќе
Featured Image

Дали би работеле со следниве етнички заедници?

Дали би работеле со следниве етнички заедници?

Прочитај повеќе
Featured Image

Ромалитико испрати писмо за загриженост до амбасадите, европарламентарците и други претставници на меѓународната заедница

Ја информираме јавноста дека денес Ромалитико испрати писмо за загриженост до амбасадите на следните држави: Соединети Американски Држави, Велика Британија, СР Германија, Кралството Холандија, Европската делегација во РСМ, Швајцарската амбасада како и до претседателот на Европскиот Парламент г-дин Давид Сасоли и други Европарламентарци и претставници на меѓународната заедница.

Прочитај повеќе
Featured Image

Попишани Роми во пописите од 1953 до 2002 година

ПОПИС 2021 - Графикот ја покажува статистиката на Роми во државата од 1953 до 2002 година. Од податоците се забележува пад на населението од 1991 односно 1994 година. Аваја нема да дозволи манипулација на овој попис, затоа бараме попишувачи Роми да бидат вклучени во пописот со цел да се преслика вистинската бројка на Роми во државата.

Прочитај повеќе
Featured Image

Дали би сакале близок пријател/ка од следниве етнички заедници?

Дали би сакале близок пријател/ка од следниве етнички заедници?

Прочитај повеќе
Featured Image

Кога би биле работодавач, дали би вработиле Роми?

Кога би биле работодавач, дали би вработиле Роми?

Прочитај повеќе
Featured Image

Реакција по однос на предлогот за воведување на етничка припадност во лична карта

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико ги повикува поднесувачите на предлог законот, пратениците, Претседателот на Владата и Претседателот на државата сериозно да размислат за последиците од донесувањето на законот во кој ќе се воведе запишување на етничка припадност во личната карта.

Прочитај повеќе
Featured Image

Говорот на омраза на социјалните мрежи и неговото влијае врз ромската заедница

  Социјалните мрежи претставуваат платформи за интеракција кои бројат над три билиони  корисници, а моментално најкористената социјална мрежа глобално е социјалната мрежа  Facebook. Социјалните мрежи ни овозможуваат глобална комуникација и брз пристап до  информации. Покрај тоа, овие мрежи овозможуваат споделување на идеи, мислења и креираат  отворен простор за дебати. Меѓутоа, покрај можноста за споделување на […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Донација на Британската Амбасада преку Ромалитико во општина Шуто Оризари

Ромалитико на 12 февруари, 2021 година заедно со амбасадорката на Британската Амбасада, Рејчел Галовеј беа во посета на Општина Шуто Оризари и во рамки на проектот "UKaid in Roma Communities" поддржан од страна на British Embassy Skopje ja предадоа донацијата во средства за лична хигиена и дезинфекција за површини за детската градинка "8 Април", училиштата и општината. Донацијата изнесуваше 269.750 денари.

Прочитај повеќе
Featured Image

Истражување за степенот на доверба помеѓу етничките заедници коишто живеат во Република Северна Македонија

Речиси и по 30 години независност на Република Северна Македонија, две суштествени прашања  доминираат во надворешната и внатрешната политика и тоа: внатрешната кохезија помеѓу  етничките групи која во голема мера ја детерминира внатрешната политика во однос на која етнички  заедница “губи“ или “добива“ од распределбата на јавни добра, и второто прашање признавање  на националниот идентитет […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Дали би стапиле во брак со припадници на следниве етнички заедници?

Дали би стапиле во брак со припадници на следниве етнички заедници?

Прочитај повеќе
Featured Image

Дали би сакале да имате сосед/ка од следниве етнички заедници?

Дали би сакале да имате сосед/ка од следниве етнички заедници?

Прочитај повеќе
Featured Image

Ромалитико ја изрази својата загриженост за начинот на комуникација на социјалните мрежи

Од анализата на тема говор на омраза забележуваме користење не само на навредливи зборови, туку и на фашистички изрази кои треба да бидат забранети. Користењето на фашистичките изрази кон ромската заедница е зачестено, особено користењето на изрази поврзани со Холокаустот и тоа изрази кои го оправуваат и повикуваат на негово повторување, истакнаа кд Институтот за Истражување и Анализа на Политики – „Ромалитико”, изразувајќи ја својата општа загриженост за начинот на комуникација на социјалните мрежи во нашиот македонски виртуелен простор.

Прочитај повеќе
Featured Image

Говорот на омраза на социјалните мрежи и неговото влијае врз ромската заедница

Целта на анализата е да се согледа говорот којшто се користи на социјалните мрежи кон ромската заедница. Првиот дел од анализата се однесува на најчесто користените изрази на омраза кон ромската заедница и влијанието кое може да го предизвика таквиот говор. Во вториот дел се објаснува правната рамка на Северна Македонија, политиките на Европската Унија и пристапот на Судот за Човекови Прави од Стразбур во однос на говорот на омраза на социјалните мрежи. Последниот дел се состои од заклучок и препораки во однос на законски измени, како и воведување на политики во различни области кои ќе придонесат кон зголемена толеранција и пониско ниво на говор на омраза.

Прочитај повеќе
Featured Image

Повик за финансиски асистент и логистика

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико, Скопје распишува оглас за едно (1) слободно работно место на позиција асистент за финансии и логистика во рамки на проектот Активности за инклузија на Ромите финансиски поддржан од УСАИД.

Прочитај повеќе
Featured Image

COVID-19 within the Roma community in Serbia

National minorities represent 16.98% of the total population in Serbia. According to the data from the last census, the Roma represent the second largest national minority with a 2.05% share in the total population.

Прочитај повеќе
Featured Image

Во месец ноември 2020 година, Институтот за истражување и анализа на политики „Ромалитико“ – Скопје, дистрибуираше анкетен прашалник за потребите на истражување насловено „Истражување на степенот на доверба помеѓу етничките заедници коишто живеат во Република Северна Македонија“.

Во месец ноември 2020 година, Институтот за истражување и анализа на политики „Ромалитико“ – Скопје, дистрибуираше анкетен прашалник за потребите на истражување насловено „Истражување на степенот на доверба помеѓу етничките заедници коишто живеат во Република Северна Македонија“.

Прочитај повеќе
Featured Image

A year of struggle for the Republic of North Macedonia – COVID-19 and EU challenges unsolved

The Republic of North Macedonia has never been so closer to join the European Union, having in mind that the German presidency of the EU explicitly committed to support the EU accession process of North Macedonia and Albania. Unprecedented, yet another obstacle in the process towards EU was the agreement on good neighborhood relations, friendship and cooperation between the Republic of North Macedonia and Bulgaria.

Прочитај повеќе
Featured Image

Потребни се системски решенија за да се реши дискриминацијата кај нас

На 11 декември, Извршниот директор на Ромалитико, Елвис Шаќири учествуваше на панел дискусијата „Социјална правда и дискриминација: Премногу луѓе на маргините на општеството и политиката… До кога?“ во организација на ЦИВИЛ.

Прочитај повеќе
Featured Image

Одржана дигитална конференција “Aдресирање на говорот на омраза на ромската заедница во онлајн сферата на општествено живеење”

Ромалитико заедно со Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација на 10 декември 2020, денот на човековите права, организираше Дигитална конференција на тема: Адресирање на говорот на омраза кон ромската заедница во онлајн сферата на општественото живеење.

Прочитај повеќе
Featured Image

Ромалитико заедно со амбасадорката на Обединетото Кралство на Велика Британија, Рејчел Галовеј во посета на Кочани

На 10 декември, Извршниот директор на Ромалитико, Елвис Шаќири и програмскиот менаџер, Алберт Мемети заедно со амбасадорката на Обединетото Кралство на Велика Британија, Рејчел Галовеј ја посетија ромската заедница во Кочани.

Прочитај повеќе
Featured Image

Во рамки на иницијатива Зелен Хуман Град, Ромалитико достави три предлози до град Скопје

ЗЕЛЕН ХУМАН ГРАД е здружена иницијатива на 12 организации и активистички групи кои на 23 септември до Град Скопје доставија сет предлози за „За зелен и хуман град“ произлезени од Граѓанскиот буџетски форум „Моја заедница. Моја визија.“ и побараа тие да се инкорпорираат во буџетот на Град Скопје за 2021 година.

Прочитај повеќе
Featured Image

Ромалитико испрати амандман до пратеничката Љатифе Шиковса

Ромалитико како дел од бара од пратеничката Љатифе Шиковса да достави амандман за предлог буџетот за 2021 година во кое се бара зголемување на буџетот во рамки на Министерството за транспорт и врски од 20 на 40 милиони денари.

Прочитај повеќе
Featured Image

Општините одговараат


Прочитај повеќе
Featured Image

Реакција во однос на Предлог Буџетот 2021: Министерството за транспорт и врски да го зголеми буџетот наменет за Роми

Во текот на предизборната кампања, граѓанското движење на Ромите АВАЈА организираше јавна дискусија со лидерот на СДСМ и кандидат за Претседател на Владата на Република Северна Македонија Г- Зоран Заев преку ЗООМ платформата. Ромската заедница за прв пат на дигитален начин имаше можност да ги слушне предизборните ветувања на Коалицијата „Можеме“.

Прочитај повеќе
Featured Image

Одржана Дигиталната Конференција за ЕУ Стратешката рамка за Ромите 2020-2030 и борба против антициганизмот: идно национално делувањe

На 16 ноември 2020 се одржа Дигитална Конференција за ЕУ Стратешката рамка за Ромите 2020-2030 и борба против антициганизмот: идно национално делувањe. На конференцијата поздравни обраќања имаа Амбасадорката на СР Германија во Северна Македонија, Анке Холштајн и Министерот за правда, Бојан Маричиќ.

Прочитај повеќе
Featured Image

Германскиот портал Kontext: Wochenzeitung направи интервју со Алберт Мемети

Програмскиот менаџер, Алберт Мемети во интервју за германскиот портал Kontext:Wochenzeitung укажува дека Република Германија треба да престане со депортација на Ромите од Западен Балкан додека трае пандемија од Ковид-19.

Прочитај повеќе
Featured Image

Општествената инклузија на Ромите не е прашање само на Ромите

Програмскиот менаџер, Дениз Селмани гостуваше во Утрински Брифинг каде ја потенцираше важноста на ромската инклузија во процесот на интеграција на земјата во ЕУ, се осврна и на неколкуте погрешни потези на Владата во спроведувањето на политиките за Роми.

Прочитај повеќе
Featured Image

Assesment of the Progress Report for North Macedonia

Romalitico analyzed the progress report by the European Commission for 2020 with special focus on Roma. The overall average grade of the Republic of North Macedonia for Roma integration is 1.63 (a scale from 0 to 5) which sends an alarm to the European Commission about the failed integration of Roma in the country.

Прочитај повеќе
Featured Image

Анализа за напредок во отворање на поглавјата

Институтот Ромалитико детално ги анализираше поглавјата на извештајот за напредок од 2019 и 2020 година според оценувањето на Европската Комисија. Секоја боја означена на поглавјата претставува тип на напредок, секој тип на напредок е претставен во број, според скалата објаснета на крајот од инфографикот.

Прочитај повеќе
Featured Image

Напредокот на РСМ низ призма на политичките критериуми

Ромалитико детално ги анализираше извештаите за напредок и во следниот период низ инфографици ќе ја презентира состојбата на државата според оценувањето на Европската Комисија. Политичките критериуми се една од најглавните секции во која државата има солиден напредок и солидна подготвеност.

Прочитај повеќе
Featured Image

Напредокот на РСМ низ призма на економските критериуми

Институтот Ромалитико детално ги анализираше извештаите за напредок и во следниот период низ инфографици ќе ја презентира состојбата на државата според оценувањето на Европската Комисија. Од инфографикот можете да ги видите економските критериуми.

Прочитај повеќе
Featured Image

Ромите се важен дел од економскиот план на ЕУ

Еврокомесарот за проширување и добрососедство, Оливер Вархеи на вчерашната прес конференција при претставувањето на извештајот на Европската комисија за напредокот на земјата на патот кон, како и економскиот план за Западен Балкан се осврна на важноста за учеството на ромската заедница на пазарот на труд.

Прочитај повеќе
Featured Image

Мухамед Ајваз учествуваше на Националната конференција за недискриминација

Мухамед Ајваз како претставник на Ромалитико прусуствуваше на Националната конференција за недискриминација организирана од страна на Мрежата за заштита од дискриминација, а насловена „Сите, сега! Одговорноста на институциите за обединување против дискриминацијата“. На конференцијата свои излагања имаа претставници на извршната и законодавната власт.

Прочитај повеќе
Featured Image

Извршниот директор гостуваше на 24 Анализа заедно со министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски

Извршниот директор на Ромалитико, Елвис Шаќири гостуваше во дебатната емисија "24 Анализа" на Телевизија 24 во која гостуваа, Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, проф. др. Мирјана Најчевска, експерт по човекови права и Марјан Кицев, претседател на полицискиот синдикат. Темата на дискусијата беше полициската бруталност врз ромската заедница по објавувањето на видеото во кое се гледа како полицијата претепува тројца Роми во Битола Целата емисија може да ја проследите на линкот подоле.

Прочитај повеќе
Featured Image

Претставени потребите на ромската заедница од Скопје

На вчерашниот прес на иницијативата за „Зелено и хумано Скопје“, програмскиот менаџер на Институтот за истражување и политики „Ромалитико“, Алберт Мемети ги претстави потребите на ромската заедница која живее во Скопје.

Прочитај повеќе
Featured Image

Јавен повик и реакција во однос на случајот на починатата родилка во скопска гинекологија

До: Министерот за здравство - Д-р Венко Филипче ЈЗУ Универзитетска Клиника за Гинекологија и Акушерство – Скопје Комисијата за здравство при Собранието на Република Северна Македонија

Прочитај повеќе
Featured Image

Алберт Мемети учествуваше на буџетски форум организиран од ЕДЕН

На вчерашниот настан, организиран од Драгана Велковска и организацијата ЕДЕН, се одржа буџетски граѓански форум модериран од страна на професорот Бранимир Јовановиќ, во кој учество зедоа околу 10 организации, меѓу кои и Институтот за истражување и анализа на политики - Ромалитикo кој е дел од Aваја.

Прочитај повеќе
Featured Image

Гостување на Елвис Шаќири и Алберт Мемети во 90 Минути

Извршниот директор, Елвис Шаќири и програмскиот менаџер, Алберт Мемети од Ромалитико во рамки на граѓанската иницијатива Аваја гостуваа во емисијата 90 Минути на која се емитува на теливизија Телма. Целото гостување може да го погледнете подоле.

Прочитај повеќе
Featured Image

Заеднички повик за донесување на Законот за спречување и заштита од дискриминација

Ромалитико се приклучи на интерпарламентарните групи за борба против расизмот и различноста и за правата на ЛГБТИ при Европскиот парламент за да направиме заеднички повик до Влада на Република Северна Македонија да го донесе без одлагање Законот за спречување и заштита од дискриминација.

Прочитај повеќе
Featured Image

Сфатија ли поголемите политички партии дека е потребно воведување на една изборна единица?

"Моменталниот изборен модел најмногу го девалвира гласот на помалите партии, особено на ромските политички партии кои поради географски и политички скроените изборни единици немаат еднакви и фер можности за квантитативно соединување на гласовите на ромскиот електорат" истакнува Дениз Селмани за Faktor.mk

Прочитај повеќе
Featured Image

Изменет ПРАВИЛНИК по реакцијата на Ромалитико

Ромалитико на 28ми Мај поднесе барање до надлежните институции, лицата без документи да се ослободат од административни трошоци во постапката за обезбедување на привремени документи.

Прочитај повеќе
Featured Image

Ромалитико во изминатиот период преку структурите на Аваја подели 160 хигиенски пакети

Во рамките на проектот „Хуманитарна помош преку систем на мониторинг и координација за донации во ромската заедница“ финансиски поддржан од Цивика мобилитас, Ромалитико преку структурите на Аваја подели 160 хигиенски пакети. Воедно, во рамките на истата хуманитарна акција Аваја подели 60 прехрамбени пакети во износ од 1000 долари на најзагрозените семејства од Велес.

Прочитај повеќе
Featured Image

Состанок со ОБСЕ

На 3ти јули 2020 Елвис Шаќири и Суад Скендери од Ромалитико остварија состанок со канцеларијата на ОБСЕ и со г-динот Питер Палмер од специјалната мисија за проценка на изборите при ОБСЕ/ОДИХР.

Прочитај повеќе
Featured Image

Roma News гостување

Алберт Мемети и Суад Скендери од Ромалитико гостуваа на емисија на Roma News.

Прочитај повеќе
Featured Image

Мојот глас, твоја должност – информиран избор на гласачите Роми

Гостување на Суад Скендери и Салија Бекир Халим на утринската програма Македонија наутро. Презентација на работата на Аваја в о текот на кампањата за информиран избор на гласачите Роми.

Прочитај повеќе
Featured Image

Во рамките на кампањата “Мојот глас, твоја должност” на 9ти јули 2020 беше организиран централен настан – дискусија со Претседателот на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија и лидерот на коалицијата “Можеме” г-дин Зоран Заев.

Во рамките на кампањата "Мојот глас, твоја должност" на 9ти јули 2020 беше организиран централен настан – дискусија со Претседателот на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија и лидерот на коалицијата "Можеме" г-дин Зоран Заев.

Прочитај повеќе
Featured Image

Ромалитико како дел од Аваја вршеше следење на парламентарните избори 2020.

Ромалитико како дел од Аваја вршеше следење на парламентарните избори 2020.

Прочитај повеќе
Featured Image

Како би изгледало Собранието со една изборна единица?


Прочитај повеќе
Featured Image

Како би изгледало Собранието со една изборна единица?


Прочитај повеќе
Featured Image

Колку пари потрошија политичките партии?

Ромалитико подготви инфографик за тоа колку пари потрошија политичките партии за своите кампањи во пресрет на предвремените парламентарни избори кои се одржаа на 15 јули, 2020 година.

Прочитај повеќе

Општините одговараат


Прочитај повеќе
Featured Image

Општините одговараат


Прочитај повеќе

Општините одговараат


Прочитај повеќе

Општините одговараат


Прочитај повеќе

Општините одговараат


Прочитај повеќе

Општините одговараат


Прочитај повеќе
Featured Image

Ние прашуваме, Општините одговараат

На 20 мај 2020 година, во текот на пандемијата со КОВИД-19, Институтот за истражување и анализа на политики „Ромалитико“ испрати барања за пристап до јавни информации до 12 општини во Република Северна Македонија во коишто живеат граѓани од ромската етничка заедница. Прашањата беа воглавно поврзани со начинот на справување со кризата како и начинот на којшто им беше укажана помош на граѓаните Роми за време на пандемијата. На доставените барања, 8 од 12 општини одговорија согласно законскиот рок од 30 дена.

Прочитај повеќе
Featured Image

Општините одговараат


Прочитај повеќе
Featured Image

Имплементација на Стратегијата – Основен Буџет

Преглед на средствата за имплементација на стратегијата за Роми со ребаланс на буџетот (основен буџет). Со ребалансот на буџетот се скратија дел од средствата предвидени за интеграција на Ромите. Од инфографикот може да ги погледнете кратењата по министерство.

Прочитај повеќе
Featured Image

Ромите без државјанство надвор од системот и во епидемијата

Институтот за истражување и анализа на политики – „Ромалитико“ активно го набљудува институционалниот процес на законот. Мухамед Ајваз, член на организацијата, вели дека појавата на ковид-19 во земјава, ги спречила надлежните министерства во рок од еден месец да ги донесат и неопходните подзаконски акти.

Прочитај повеќе
Featured Image

Потребни се системски промени, а не промени за ден-два

“Сегментацијата на политичките партии на Ромите доаѓа од поривот да се придонесе кон заедницата, но од друга страна гледајќи ги демократските вредности ќе забележиме дека тоа се индивидуалци кои ги водат партиите, а всушност нема членови”, изјави во „Утрински брифинг“ на „Слободна ТВ“ Дениз Селмани, Ромалитико/Аваја.

Прочитај повеќе
Featured Image

Инфоргафик – Методологија за престојните преговори со Европската Унија

Визуелен приказ на методологијата според која што ќе се водат престојните преговори на Република Северна Македонија со Европската Унија.

Прочитај повеќе
Featured Image

Ковид19 Истражување – Инфографици

Во прилог следат инфографици од спроведеното истражување “Состојба и ставови за време на кризата со КОВИД19”. Истражувањето се базира на спроведена онлине анкета во временскиот период од 26 март – 5 април 2020.

Прочитај повеќе
Featured Image

Проекција на веројатност за мандати на парламентарните избори

Инфографикот претставува графички приказ – симулација на мандатите во парламентот на државата според податоците од парламентарните избори во 2016 година и локалните избори од 2017 година.

Прочитај повеќе
Featured Image

Повик за доставување на понуди за подготовка на хигиенски пакети

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико Скопје во рамките на проектот „Хуманитарна помош преку систем на мониторинг и координација за донации во ромската заедница“ финансиски поддржан од Цивика Мобилитас објавува повик за прибирање на понуди за подготовка на 160 хигиенски пакети.

Прочитај повеќе
Featured Image

Барање до МВР за донесување на Правилник за издавање на идентификациона исправа

Со оглед на тоа што Министерството за правда ги донесе потребните подзаконски акти потребни за започнување на процесот на регистрација на неевидентираните лица во процесот на регистрација на привремените лични документи, со ова барање бараме и МВР да го донесе потребниот правилник за издавање на идентификациона исправа на истите лица.

Прочитај повеќе
Featured Image

Барање за ослободување од административни трошоци на неевидентираните лица во матичната книга на родени

Од донесените подзаконски акти за добивање на извод на родени од посебната матична книга на родени за неевидентираните лица произлегуваат финансиски обврски во износ од 250 денари на уплатница поединечно за секое лице и слика во износ од 150 денари.

Прочитај повеќе
Featured Image

Реакција во однос на намалувањето на Буџетот за Поддршка на Декадата и Стратегија за Роми

Во текот на седницата одржана на 15 мај 2020, Владата на Република Северна Македонија донесе уредба за изменување и дополнување на буџетот за 2020 со цел да одговори на потребите на новонастанатата криза со Ковид вирусот. Со новиот ребаланс на Буџетот средствата наменети за Поддршка на декадата и стратегијата за Роми e намален за 34%, односно од 73 милиони денари на 48 милиони денари (основен буџет).

Прочитај повеќе
Featured Image

Отпорот во периодот на КОВИД-19 мора да продолжи!

Ромската заедница е како пиреј колку сакаш кошкај ја, корни ја, таа пак не умира и ќе се издигне над сите овие предизвици и гордо ќе го продолжи отпорот кои нашите предци го започнаа токму на денешен ден пред 76 години. Заедно ќе го продолжиме отпорот кој е започнат години наназад и ќе ставиме крај на нееднаквостите кои се случувале во минатото и сега.

Прочитај повеќе
Featured Image

Реакција по однос на укинувањето на Законот за спречување и заштита од дискриминација од страна на Уставниот суд

Законот за заштита од дискриминација беше неколку месеци во законска процедура за негово донесување и истиот беше изгласан од страна на Собранието по притисокот направен од страна на бројни невладини организации. Законот стапи во сила во месец мај 2019 година и истиот се смета за закон кој усогласи поголен дел од областите кои се сметаа за спорни според предходното законско решение. Согласно одредби од законот, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација требаше да биде формирана непосредно по стапувањето на сила на самиот закон во рамка од 3 месеци, меѓутоа истата и по една година не беше формирана. Тоа што го добивме после една година од стапување на сила на овој закон е негово укинување од страна на Уставниот Суд.

Прочитај повеќе
Featured Image

Најранливите од нас ранливите

Коронавирус пандемијата предизвика хаос во глобална мера, а покусо не остана и западниот балкан, во кој секојдневно расте бројот на заразени. Според извештаите на СЗО, веќе на 27 февруари потврден е првиот случај во Западен Балкан односно во Република Северна Македонија. Овој податок покажува дека Северна Македонија прва ја наговести пандемијата во овој регион. Иако за оваа пандемија нема лек, државата во сите постоечки ресурси и капацитети се обидува да го минимизира импактот на овој вирус врз граѓаните, економијата и сите останати општествени текови. Експертот треба да изработи Стратешки план на граѓанското движење Аваја за период од три години 2020 – 2023 и креирањето на документи за етички кодекс, принципи, вредности и систем за награда и санкција и комисија за етично работење. Во прилог потребната документација: 1. Повик - (Povik_za_ekspert.docx) 2. Биографија - (Biografija.docx) 3. Понуда - (Ponuda.docx)

Прочитај повеќе
Featured Image

Лицата без документи се спречени да влезат во системот на социјална и здравствена заштита, односно да ги користат мерките на Владата.

Лицата без документи се спречени да влезат во системот на социјална и здравствена заштита, односно да ги користат мерките на Владата.

Прочитај повеќе
Featured Image

700 лица без документи чекаат на подзаконски акти на институциите за да бидат евидентирани

По објавувањето на сторијата за лицата без документи каде што “Ромалитико алармираше дека лицата без документи се спречени да влезат во системот на социјална и здравствена заштита, односно да ги користат мерките на Владата бидејќи институциите доцнат со донесувањето на подзаконските акти кои произлегуваат од Законот за лицата без документи”, од Управата за водење на матичните книги е доставен одговор дека во тек е донесувањето на потребните подзаконски акти.

Прочитај повеќе
Featured Image

Повик за експерт

Институтот за истражување и Анализа на политики РОМАЛИТИКО Скопје во рамки на проектот Транспарентно и етично граѓанско движење „АВАЈА“ со број на грант IPA/2017/393-196, под-грант на проектот „Саморегулација на граѓански организации“ 19 11 ДФГ 301 спроведуван од Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), Балканската мрежа за развој на граѓанското општество (БЦСДН) и Центарот за информирање, соработка и развој на граѓанските организации од Словенија (ЦНВОС) објавува повик за Експерт.

Прочитај повеќе
Featured Image

Одговор на Барањето за решавање на статусот на неевидентираните лица во МКР

По доставеното Барање на Ромалитико како дел од Аваја за решавање на статусот на лицата неевидентирани во матичната книга на родени, Министерството за Труд и Социјална Политика достави свој одговор.

Прочитај повеќе
Featured Image

Шуто Оризари: Густо населени улички и скромни услови за живот, но до сега можеби ниту еден заболен од Ковид-19

Елвис Шаќири од „Ромалитико“ вели дека Ромите не може да бидат стигматизирани само заради тоа што некои од нив живеат на места каде што не е достапна чиста вода за пиење и канализација, а ниту пат да се пристапи до таму. Тој вели дека напротив, самиот начин на живот ги прави таквите посилни и поотпорни.

Прочитај повеќе
Featured Image

Барање за решавање на статусот на неевидентирани лицата во матична книга на родени

Согласно член 7, ст. 1 од законот за неевидентираните лица во матична книга на родени, лицата треба да поднесат барања за упис во рокот од шест (6) месеци од денот на донесувањето (15 февруари), а со оглед на тоа дека институциите согласно законот имаат обврска во рок од 15 - 30 дена да ги донесат сите потребни подзаконски акти и истите досега не се донесени што претставува прекршување на законот со пробивање на роковите. Имајќи ја предвид кризната состојба со вирусот Ковид 19 и специфичноста на целната група која во моментов нема никакви приходи за материјална егзистенција односно немањето на идентификациона исправа ги спречува лицата без документи да влезат во системот на социјална и здравствена заштита и да ги користат мерките кои ги донесе Владата.

Прочитај повеќе
Featured Image

Одговор од МТСП за правото на Гарантирана Минимална Помош

По големиот број на реакции во јавноста од граѓаните за несоодветниот пристап со кој се соочиле во Центрите за социјална помош, Ромалитико се обрати со Реакција до Министерството за Труд и Социјална Политика и побара Центрите за социјална работа да не ги враќаат граѓаните од нивните шалтери и да им дадат јасни насоки. МТСП одговори на Реакција и посочи “за добивање минимална гарантирана помош, материјалната необезбеденост се утврдува врз основа на вкупната просечна висина на сите приходи на сите членови на домаќинството по сите основи, сметано од последниот месец, наместо досегашните три месеци.”

Прочитај повеќе
Featured Image

Препорака до наставниците да НЕ СЕ ОБРАБОТУВА текстот “Циганот како сведок”

Ромалитико на 21.11.2019 година поднесе Претставка до Министерството за образование и наука по однос на текстот “Циганот како сведок” во која се наведе дека овој текст е дискриминирачки кон ромската заедница. Незадоволни од одлуката која што ја достави Министерството за образование и наука по однос на текстот

Прочитај повеќе
Featured Image

МОН смета дека текстот “Циганот како сведок” е прифатлив за развивање на дискусија

Ромалитико на 21.11.2019 година поднесе претставка до Министерството за образование и наука во врска со дискриминирачкиот текст во изборна лектира за шесто одделение "Македонски хумористични народни приказни" под “Циганот како сведок” во која се наведе дека овој текс е дискриминирачки кон ромската заедница.

Прочитај повеќе
Featured Image

Анкета: 49 % од Ромите за короната се информираат од ТВ, а најмногу му веруваат на Министерството за здравство

Довербата кон телевизијата со себе ја носи и довербата во информациите што ги објавува Министерството за здравство. Ромите за вирусот најчесто се информираат преку МЗ (55%), потоа преку Светска здравствена организација – СЗО (21%), Социјални мрежи (15%), Веб-портали (5%) и друго (3%).

Прочитај повеќе
Featured Image

Невладините бараат владата да обезбеди услови за ромската заедница во време на пандемија

Шаќири посочува дека најголемата економска помош во овој момент, кај ромската заедница доаѓа од само организирањето на ромската дијаспора која донира финансиски средства, храна и хигиенски продукти.

Прочитај повеќе
Featured Image

Состојба и ставови за време на кризата со КОВИД 19 (коронавирус)

Појавата на КОВИД-19 вирусот во Кина во текот на минатата година како и брзото ширење на вирусот во светски рамки придонесе Светската здравствена организација за прв пат да прогласи пандемија во целиот свет. Оваа невидена глобална криза е обележана и со погрешно комуницирање во врска со непосредната закана на КОВИД-19, што доведува до неактивност и забуна во јавноста. Во процесот на информирање на граѓаните во услови на глобална криза особена одговорност имаат медиумите.

Прочитај повеќе
Featured Image

Реакција во однос на мерката Гарантирана Минимална Помош

Пред се сакаме ја поздравиме мерката за брз пристап во системот за социјална заштита, како и уредбата за утврдување на материјална безбедност само врз основа на вкупните просечни приходи од последниот месец, за која веруваме дека ќе им помогне на голем број на граѓани кои останале без приходи или се дел од неформалната економија да обезбедат основна егзистенција.

Прочитај повеќе
Featured Image

Повик за веб дизајнер

Институтот за истражување и Анализа на политики РОМАЛИТИКО Скопје во рамки на проектот Транспарентно и етично граѓанско движење „АВАЈА“ со број на грант IPA/2017/393-196, под-грант на проектот „Саморегулација на граѓански организации“ 19 11 ДФГ 301 спроведуван од Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), Балканската мрежа за развој на граѓанското општество (БЦСДН) и Центарот за информирање, соработка и развој на граѓанските организации од Словенија (ЦНВОС) објавува повик за веб-дизајнер на двојазична веб-страница

Прочитај повеќе
Featured Image

Tеренско истражување за јавното мислење на ромската заедница за парламентарните избори 2020

Ромалитико во изминатиот период спроведе теренско истражување за јавното мислење на ромската заедница за парламентарните избори

Прочитај повеќе
Featured Image

Ромалитико учествуваше на Форумот за инклузивност на изборниот процес

Програмскиот менаџер, Дениз Селмани на 4 Март 2020 година учествуваше на Форумот за инклузивност на изборниот процес за претставници на институции и здруженија на граѓани организиран од страна на Мисијата на ОБСЕ во Скопје во соработка со Државната изборна комисија. Форумот имаше за цел да ја подигне свеста за недостатоците што ги спречуваат лицата со посебни потреби, жените и помалите заедници од целосно учество во изборниот процес како и да придонесе за демократски, фер и инклузивни избори.

Прочитај повеќе
Featured Image

ИЗВЕШТАЈ ВО СЕНКА – СПРОВЕДУВАЊЕ НА СТРАТЕГИЈАТА НА РОМИ ЗА 2020

Проектот „Граѓанска Интеграција за Роми 2020“, што го имплементира Институтот за истражување и  анализа на политики – Ромалитико, има за цел да даде придонес на граѓанското општество во  следењето и во оценувањето на јавните политики кои произлегуваат од Националната Стратегија за  Роми и Националните Акциони Планови. Овој извештај ги обединува наодите, заклучоците и  препораките што […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Analysis of mainstream policies targeting Roma integration in the Republic of North Macedonia

The Republic of North Macedonia is experiencing a deep social, economic and political  transformation, at the core of which is the membership to joining NATO and starting negotiations  with the European Union (EU). The regional cooperation between the economies of the Western  Balkans at the same time poses new challenges and presents new opportunities for […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Состојба и ставови за време на кризата со КОВИД 19 (коронавирус)

Појавата на КОВИД-19 вирусот во Кина во текот на минатата година како и брзото ширење на  вирусот во светски рамки придонесе Светската здравствена организација за прв пат да прогласи  пандемија во целиот свет. Заклучно со 16.04.2020 регистрирани се околу 1.9 милион луѓе во 213  држави, од кои околу 144 илјади жртви на вирусот на глобално […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Генерално Собрание на Ромалитико

На 6ти февруари 2020 се одржа Генерално Собрание на Ромалитико. На ова Генерално Собрание се презентираше наративниот и финансискиот извештај, се избраа нови членови на Собранието на Ромалито, се избраа нови членови на Управниот Одбор и се избра нов законски застапник и Директор на институтот.

Прочитај повеќе
Featured Image

Кој ќе ги штити правата на најранливите?

Нови критики за предлог законот за отпис на каматите и репрограмирањето на долговите на граѓаните кои заглавиле по судови и извршители, кој власта го турка по скратена постапка и сака да биде донесен пред распуштањето на парламентот.

Прочитај повеќе
Featured Image

Национална конференција „Проценка на напредокот на јавните политики кон ромската заедница”

Националната Конференција “Проценка на напредокот на РСМ во спроведувањето на јавните политики кон ромската заедница” е резултат на стратешките заложби на Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико.

Прочитај повеќе
Featured Image

Патот до “моќ” на ромските политички партии

Програмскиот менаџер, Deniz Selmani во Оп-ед за порталот emagazin.mk го изрази својот став по однос на работата и позиционирањето на ромските политички партии за предвремените парламентарни избори во 2020 година.

Прочитај повеќе
Featured Image

Известување за јавност

Ви го претставуваме известувањето за јавност по однос на така наречениот “балансер” кој има за цел да обезбеди правична и соодветна застапеност на етничките заедници и се користи при вработување во државните и јавните институции.

Прочитај повеќе
Featured Image

Реакција за дискриминаторскиот текст во лектира за VI одделение

Изјава на Премиерот Зоран Заев и Министерот без ресор Музафер Бајрам во врска со дискриминаторскиот текст со наслов “Циганот како сведок”во лектира за VI одделение “Македонски хумористични приказни”. Ромалитико поднесе претставка до Министерството за образование и наука и побара оваа лектира да се повлече од списокот на лектири за основно образование. Ромалитико исто така побара одговорност од лицата кои го одобриле списокот на лектира.

Прочитај повеќе
Featured Image

Претставка до Министерство за образование и наука

Ромалитико поднесе претставка до Министерството за образование и наука во која се бара лектирата да се повлече од списокот на лектири во основно образование. Исто така Ромалитико бара одговорност од лицата кои го одобриле истиот список. Дополнително ќе поднесеме претставка и до народниот правобранител, се со цел овој случај да се заврши во најкус можен рок

Прочитај повеќе
Featured Image

Секторска група за интеграција на ромите во владата на Република Северна Македонија

На денешната средба на секторската работна група за интеграција на Ромите во Владата на Република Северна Македонија, програмскиот менаџер Алберт Мемети ги изнесе следниве препораки:

Прочитај повеќе
Featured Image

Учество на регионална конференција “Регионална методологија за мапирање на домувањето на ромите”

Изминативе денови, нашиот програмски менаџер, Алберт Мемети, присуствуваше на Регионалната конференција насловена „Регионална методологија за мапирање на домувањето на Ромите“ во Сарајево, Босна и Херцеговина.

Прочитај повеќе
Featured Image

Ромалитико на средба во министерството за политички систем и односи меѓу заедниците

Во понеделник, на 4 ноември, заменик-министерот за политички систем и односи меѓу заедниците, г-динот Неџад Мехмедовиќ оствари средба со Суад Скендери, извршен директор на Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико.

Прочитај повеќе
Featured Image

Организирана еднодневна работилница на тема “Одговорно буџетирање за Роми”

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитко организира еднодневна работилница на тема “Одговорно буџетирање за Роми” која ќе биде спроведена од Институтот за економски истражувања и политики Finance Think.

Прочитај повеќе
Featured Image

Национален состанок во рамките на проектот “Со ромите во Западен Балкан”

На 24 Октомври, 2019 (четврток) во Скопје се одржа национален состанок со невладини организации во рамки на проектот „Со Ромите во Западниот Балкан“ ("Mit Roma im Westbalkan"/"With Roma in the Westbalkan") имплементиран од Централниот Совет на германските Синти и Роми (Zentralrat Deutscher Sinti und Roma/Central Council of German Sinti and Roma) во соработка со НВО од Западен Балкан, Институтот за истражување и анализа на политики - Ромалитико и Romaversitas North Macedonia како партнери за Република С. Македонија.

Прочитај повеќе
Featured Image

Соопштение за јавност

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико ја поздравува и поддржува одлуката на пратениците за формирањето на Иницијативата за една изборна единица.

Прочитај повеќе
Featured Image

Become a Young Entrepreneur! Erasmus+ youth exchange

Become a Young Entrepreneur! Erasmus+ youth exchange made an opportunity for young people from eight countries to come together and develop their sense of entrepreneurship. The exchange which was ten days long, took place in Ocna Mures, Romania between 21 – 30th September 2018.

Прочитај повеќе
Featured Image

Roma Integration: Civil Society Regional Workshop

The team from the Civil Society for Romani Integration 2020 project from Romalitico, these two days, June 17-19 participates in a regional workshop on the topics: of the EU Enlargement Strategy for Western European countries and progress reports on advocacy for the interests of Roma as well as effective using electoral processes and budget cycles. #RomaIntegration #EU&Roma #Advocacy #Elections #BudgetCycle #Campaigns #CapacityBuilding

Прочитај повеќе
Featured Image

Има ли крај на навредите и на стереотипите кон Ромите на социјалните мрежи?

Интервју на Дениз Селмани Дениз Селмани, програмски менаџер во овој институт, вели дека е загрижувачки фактот што во последно време на социјалните мрежи може да се забележи говор на омраза кон ромската заедница и тоа претежно од млади лица од сите етнички заедници.

Прочитај повеќе
Featured Image

Western Balkans Summit – Poznan 2019 [04.07.2019]

The Governments of the #WesternBalkans are proposing a #DeclarationOfWesternBalkansPartners on #RomaIntegration within the #EU Enlargement Process. The declaration specifies the targets in Roma integration to be achieved by the Western Balkans economies by the time each becomes a Member State of the #EuropeanUnion.

Прочитај повеќе
Featured Image

Лекцијата Шутка

Европскиот Ромски институт за уметност и култура (ЕРИАК), првата транснационална институција на најголемото малцинство во Европа, организира јавен настан за да го запознае ЕРИАК со пошироката јавност и да ја зајакне соработката помеѓу ЕРИАК и енергичната историска ромска уметничка и културна сфера во " Шутка " и мејнстрим уметнички и културни институции во Македонија.

Прочитај повеќе
Featured Image

Ние младите сме надежта за мир и просперитет во Европа

На овогодинешното свечено доделување на дипломи за успешно завршување на образовниот циклус во рамки на Централно Европскиот Универзитет, Елвис Шаќири како еден од ретките студенти имаше можност да одржи свечен говор пред 600 студенти од 80 различни држави меѓу кои и Македонија.

Прочитај повеќе
Featured Image

Воведување на Една Изборна Единица

Соопштение за јавност Од: Институт за истражување и анализа на политики – Ромалитико, Скопје

Прочитај повеќе
Featured Image

Реакција по однос на изјавата на заменик министерот Агим Нухиу објавена на порталот Фактор „Според јазикот на пасошите, Албанците се 30 отсто во Македонија“

Почитувани, Институтот за истражување и анализи на политики – Ромалитико реагира на информациите изнесени во порталот Фактор „Според јазикот на пасошите, Албанците се 30 отсто во Македонија“.

Прочитај повеќе
Featured Image

Реакција по однос на дневниот билтен на МВР за настаните во општина Шуто Оризари на 28.01.2019

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико реагира на дневниот билтен објавен од страна на Министерството за внатрешни работи по повод случувањата во Шуто Оризари.

Прочитај повеќе
Featured Image

Повик за финансиски асистент

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико Скопје распишува оглас за едно (1) слободно работно место на позиција финансиски асистент.

Прочитај повеќе
Featured Image

Пријава за регионална конференција “HOLISTIC APPROACH TO HOUSING FOR ROMA IN THE ENLARGEMENT REGION”

Во организација на RCC, Roma Integration 2020 кофинансирана од ЕУ, ФОО и РЦЦ на дадениот датум се организира регионална конференција на наведената тема. ЦЕА и Ромалитико го фасцилитираат процесот на селекција на кандидат од Р. Македонија врз основа на доставените пријави и доставена биографија на номинираниот кандидат.

Прочитај повеќе
Featured Image

Проект: Граѓанско општество за интеграција на Ромите – Во сенка, Покана за учество на фокус група

Центарот за економски анализи во партнерство со Институт за истражување и анализа на политики – Ромалитико во рамките на проектот Граѓанско општество за интеграција на Ромите – Во сенка поддржан од Отворено општество – Канцеларија за ромски иницијативи организира 4 средби со претставници на ромски граѓански организации.

Прочитај повеќе
Featured Image

Повик за Регионална конференција “Економска (не)зависност на жената Ромка: предизвици и рани причини”

Регионалниот совет за соработка РСС, во соработка со Владата на Србија и CARE Меѓународен Балкан, организира регионална конференција “Економска (не)зависност на жената Ромка: предизвици и рани причини”. Конференцијата ќе се одржи од 30-31 Октомври 2018 во Белград, Србија. На овој настан ќе учествуваат 50 претставници на влади, претставници на граѓанскиот сектор, меѓународни организации регионот на проширување кон ЕУ.

Прочитај повеќе
Featured Image

Повик за помлад истражувач

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико од Скопје има потреба од Помлад истражувач за програмата Економски развој на Ромите. Визијата на Ромалитико е да се стреми да ја предизвика статус-кво состојбата и да ја унапреди положбата на Ромите во Европа. Мисијата на Ромалитико е да промовира динамично отворено општество преку анализи, истражувања базирани на докази и застапување за влијание врз јавните политики, односот на моќта и распределбата на ресурсите за Ромите во Република Македонија и Европа.

Прочитај повеќе
Featured Image

Повик за доставување на коментари на Предлог – Декларација за Стратешките интереси на Ромите во Република Македонија

Групата за Заложба и Единство на Ромите во Република Македонија Ве информира дека во претходниот период, различни групи – претставници на политички партии, граѓанскиот сектор, бизнисмени, лингвисти, историчари, студенти и алумни, вработени во јавната администрација, ромската заедница и ромски медиуми, разговараа и дебатираа за своите интереси, приоритети и заеднички заложби на Ромите во Република Македонија. Како резултат беше изготвена и Декларација за Стратешки интереси на Ромите во Република Македонија.

Прочитај повеќе
Featured Image

Повик за доставување на коментари на Нацрт извештајот – Преглед на спроведувањето на Стратегијата за Роми во РМ

Центарот за економски анализи (ЦЕА) од Скопје заедно со Институтот за истражување и анализи на политики- Ромалитико го спроведуваат проектот: Граѓанско општество за интеграција на Ромите – Во сенка. Како дел од активностите на проектот, извршен е мониторинг на спроведувањето на Стратегијата за Роми во Република Македонија и Националните акциски планови кои произлегоа од истата, а се однесуваат за четирите приоритетни области: вработување, домување, здравство и образование.

Прочитај повеќе
Featured Image

Повик за волонтер

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико Скопје распишува оглас за еден (1) волонтер/ка.

Прочитај повеќе
Featured Image

Отворен повик за учесници: Стани млад претприемач!

РЕДИ организира Младинска Размена насловена како "Стани млад претприемач!" со поддршка на програмата Еразмус+ на Европската Унија

Прочитај повеќе
Featured Image

СТРАТЕШКА ДИСКУСИЈА: Заложба за единство на Ромите во Република Македонија

Целта на стратешкиот разговор и меѓусебниот дијалог на темата е всушност дискусија за вложување и ветување за Единство и Заложба околу содржината на Декларацијата за стратешките цели и интереси на Ромите во Република Македонија.

Прочитај повеќе
Featured Image

Повик за финансиски асистент

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико Скопје распишува оглас за едно (1) слободно работно место на позиција финансиски асистент.

Прочитај повеќе
Featured Image

Пријава за регионална конференција “HOLISTIC APPROACH TO HOUSING FOR ROMA IN THE ENLARGEMENT REGION”

Во организација на RCC, Roma Integration 2020 кофинансирана од ЕУ, ФОО и РЦЦ на дадениот датум се организира регионална конференција на наведената тема. ЦЕА и Ромалитико го фасцилитираат процесот на селекција на кандидат од Р. Македонија врз основа на доставените пријави и доставена биографија на номинираниот кандидат.

Прочитај повеќе
Featured Image

Отворен повик за учесници: Стани млад претприемач!

РЕДИ организира Младинска Размена насловена како "Стани млад претприемач!" со поддршка на програмата Еразмус+ на Европската Унија

Прочитај повеќе
Featured Image

НАСТАН: 27ми Јануари – Меѓународниот ден на сеќавање на жртвите на Холокаустот

По повод одбележувањето на 27ми Јануари – Меѓународниот ден на сеќавање на жртвите на Холокаустот, Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико организираше две работилници во средното училиште “Шаип Јусуф“ во Шуто Оризари, во рамките на проектот “Маргинализацијата и прогонството на Ромите во минатото и денес“, имплементиран од Ромскиот младински центар со поддршка на ЕУ. На работилниците присуствуваа околу 80 ученици од трета и четврта година чија цел беше да се запознаат со значењето на овој ден, како и да се здобијат со личните искуства од преживеаните Роми за време не холокаустот.

Прочитај повеќе
Featured Image

Гостување на Аваја на МТВ

Гостување на Елвис Шаќири на МТВ каде што беа презентирани барањата од манифестот и текот на кампањата Ние Гласаме Ние Одлучуваме.

Прочитај повеќе
Featured Image

Непартиско здружување на младите Роми

Кампањата „Ние гласаме, ние одлучуваме“ ги исполни сите планирани активности што се однесуваа на презентирање на барањата. Самите барања, поткрепени со голема поддршка од ромската заедница, граѓанската иницијатива „Аваја“ очекува да бидат остварени до крајот на 2020 година.

Прочитај повеќе
Featured Image

Гостување на утринска програма на Канал 5 ТВ

Аваја собра повеќе од 10.000 потписи на ниво на држава. Следи јавната средба на кандидатите за претседатели кои ќе и се обратат на ромската заедница.

Прочитај повеќе
Featured Image

Аваја верува во подобра иднина на Ромите

Долгорочните резултати на граѓанскиот сектор и политичкиот контекст во Македонија, по 2000-та година, овозможи поголем простор за делување во општеството и поголемо политичко учество во Македонија.

Прочитај повеќе
Featured Image

Етничката графа ќе биде дел од пописот

Ромалитико во изминатиот период го застапуваше ставот пред македонската јавност и меѓународната заедница дека етничката графа треба да остане дел од пописот кој се предвидува во 2020 година.

Прочитај повеќе
Featured Image

Медиумско покритие на кампањата и собраните потписи

Аваја на доручекот со новинари ги презентираше импресиите од терен и објави дека собра повеќе од 10.000 потписи. На оваа средба со новинари Аваја го најави крајниот настан од кампањата Ние Гласаме Ние Одлучуваме, односно јавната средба на претседателските кандидати Гордана Силјановска Давкова и Стево Пендаровски.

Прочитај повеќе
Featured Image

Очекуваме претседателот во својот кабинет да има советник Ром/ка

Од идниот претседател на државата, пред се, очекуваме поголема сериозност во промоција и заштита на човековите права со посебен осврт на ромската заедница, бидејќи според сите анализи се покажува дека ромската заедница, се уште е една од најдискриминираните во македонското општество.

Прочитај повеќе
Featured Image

Аваја ги артикулираше ромските барања пред премиерот Заев и дипломатски кор

„Учеството на ромската заедница на овие избори е можност за пренесување на ромските колективни интереси до кандидатите за претседател на државата. Од овие средби се подготви Манифест за ромската заедница со трите 3 конректни барања, кои ќе ги доставиме до политичките партии, до невладините организации и до странските преставништа“, рече граѓанскиот активист Елвис Шаќири. Според нив, легитимитетот на оваа иницијатава произлегува од претходните консултации со заедницата и поддршката со 10.000 потписи од ромската заедница.

Прочитај повеќе
Featured Image

Аваја на централниот дневник на 1ТВ

Гостување на Дениз Селмани на централниот дневник на ТВ1 каде беше презентирано движењето и барањата на Аваја. Во однос на бројот на гласачи на ниво на државата земејќи ги во предвид миграциите, се верува дека околу 40.000 Роми со сигурност живеат во РСМ. На терес се собираат потписи во рамките на кампањата Ние Гласаме, Ние Одлучуваме во 14 општини. Иницијативата непартиска граѓанска иницијатива, со цел подигање на политичката култура со дебати и други иницијативи.

Прочитај повеќе
Featured Image

Младите образовани Роми бараат промени и нудат препораки за решавање на проблемите

Има ли во оваа држава волја да се сменат работите на подобро во однос на дискриминиција на Ромите, образованието, пристап до здравствени услуги, рамнопрaвно учевство во сите сфери на општествeното живеење. Може ли да се подобри состојбата со невработеноста како еден од најголемите проблеми. На оваа проблематика на NovaTV говореше Елвис Шаќири од Ромалитико.

Прочитај повеќе
Featured Image

Прес за медиуми на Аваја

Граѓанската иницијатива го презентираше своето формирање и ја најави првата кампања Ние Гласаме, Ние Одлучуваме за време на претседателските избори 2019 година.

Прочитај повеќе
Featured Image

Говор на Елвис Шаќири во Собранието на РСМ по повод 8ми април светскиот денот на Ромите

Обраќање на програмскиот менаџер Елвис Шаќири во Собранието на СРМ по повод светскиот ден на Ромите. На ова обраќање беше истакната состојбата на застапеност на Ромите во државната и јавната администрација, незастапеноста на Ромите на раководни позиции и влијанието на балансерот како софтверски систем за вработување.

Прочитај повеќе
Featured Image

Повеќе вработувања за поголема вклученост на Ромите

Вработувањето на Ромите и понатаму останува еден од најважните проблеми на кој треба да се работи, ако сакаме да имаме успешно интегрирање на оваа етничка заедница во државата, порачаа претставници на граѓанскиот сектор, на одбележување на 8ми април Светскиот ден на Ромите. Суад Скендери од Ромалитико порача, политиките кои се креираат за Ромите да не бидат само на хартија, туку да бидат одржливи за да се постигнат резултати.

Прочитај повеќе
Featured Image

Политичката моќ на Ромите, една изборна единица и застапеноста на Ромите во државната и јавната администрација

Разговор за политичката моќ на ромските политичари пред претседателските избори, состојбата на ромската заедница пред изборите, моќта на ромската заедница како гласачко тело, една изборна единица и застапеноста на ромската заедница во јавната и државната аминистрација.

Прочитај повеќе
Featured Image

SHADOW REPORT – THE IMPLEMENTATION OF THE STRATEGY FOR ROMA IN 2019

The project Civil Society for Integration of Roma 2020, implemented by the Institute for Policy Research and  Analysis – Romalitico, aims to contribute to civil society in monitoring and evaluating public policies deriving  from the National Roma Strategy and National Action Plans. This Report brings together the findings,  conclusions and recommendations arising from the monitoring […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Реакција во однос на инцидентот во Шуто Оризари

Иститутот за истражување и анализа на политики – Ромалитико реагира на дневниот билтен објавен од страна на Министерството за внатрешни работи по повод случувањата во Шуто Оризари.

Прочитај повеќе
Featured Image

ИНКЛУЗИЈАТА НА РОМИТЕ ПО ЗАВРШУВАЊЕ НА ДЕКАДАТА НА РОМИТЕ – ТЕКОВНА СОСТОЈБА И ПРЕДИЗВИЦИ

Појдовна основа за анализа на јавните политики за Роми е потпишување то на меѓународната декларација „Декада на Ромите 2005 – 2015“, каде земјите  потписнички, меѓу кои и Република Македонија, се заложија дека ќе работат  на намалување на јазот помеѓу Ромите и Не-Ромите, во четирите приоритетни  области: вработување, домување, образование, здравство и со посебен  фокус на […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ИЗВЕШТАЈ ВО СЕНКА – СПРОВЕДУВАЊЕТО НА СТРАТЕГИЈАТА НА РОМИ ЗА 2018

Проектот „Граѓанска Интеграција за Роми 2020“, што го имплементира Институтот за истражување и  анализа на политики – Ромалитико, има за цел да даде придонес на граѓанското општество во  следењето и во оценувањето на јавните политики кои произлегуваат од Националната Стратегија за  Роми и Националните Акциони Планови. Овој извештај ги обединува наодите, заклучоците и  препораките што […]

Прочитај повеќе
Featured Image

УЧЕСТВОТО НА ЖЕНАТА РОМКА НА ПАЗАРОТ НА ТРУД ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

  Според вредностите и принципите на демократијата, секој човек без разлика  на етничката, религиозната или родовата припадност има право да учествува  во јавните процеси и одлуки кои влијаат врз неговиот или нејзиниот живот.  Сепак според податоци од меѓународните организации, жените се значително  помалку застапени во јавните процеси, а посебно на пазарот на трудот на  национално […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ИСТРАЖУВАЊЕ НА ИСКОРИСТЕНОСТА НА СОЦИЈАЛНИТЕ БЕНЕФИЦИИ И ФАКТОРИТЕ КОИ ГО ОГРАНИЧУВААТ ПРИСТАПОТ НА РОМСКАТА ЗАЕДНИЦА

ПАРИЧНИ надоместоци за децата од семејства во социјален ризик Ова истражување е резултат на проектот „Зајакнување на ромските  деца и семејства во остварување на нивните права”, што нашето  здружение го имплементира во периодот јуни 2016-април  2017 во 6 општини и тоа Прилеп, Шуто Оризари, Битола, Штип,  Куманово и Ѓорче Петров.   Целта на истражувањето е […]

Прочитај повеќе
Featured Image

КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА: Применливоста на националните политики за Роми на локално ниво

Процесот на креирање на јавни политики за Роми во Република Македонија (РМ)  започнува во 2004 година по иницијатива на Владата на Република Македонија  и подготовката на Стратегијата за Роми. Креирањето на јавни политики за Роми  во Република Македонија како процес е наметнат од меѓународната заедница, а  ромското цивилното општество прво се приклучи кон оваа иницијатива […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Анализа: Проценка на главните политики за Роми

Поставувањето на Ромското прашање во дискурсот на јавните политики во Република  Македонија е процес индуциран “од надвор“ на иницијатива на ромското цивилно  општество и надворешните донатори. Досегашните набљудувања на односот на  политичката гарнитура и институциите за поставување на ромските политики во рамките  на нивните агенди укажуваат дека политиките се формално усвоени (window – dressing  policy) […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Извештај во сенка – Спроведувањето на Стратегијата за Роми во Р. Македонија за 2017 година

Стратегијата за Ромите во РМ 2014-2020 (оттука па натаму стратегијата) е континуитет  на претходната стратегија која го опфаќаше периодот 2005-2015 година. Оваа  стратегија е преточена во пет акциски планови, за исто толку приоритети  идентификувани во овој национален стратешки документ.     Исполнувањето на стратегијата и на националните акциски планови се во надлежност  на ресорните министерства во […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Shadow Report – Implementation of the Roma Strategy in the Republic of Macedonia for 2017

The 2014-2020 Roma Strategy in the Republic of Macedonia (hereinafter the Strategy)  represents a continuity of the previous strategy that covered the period from 2005 to 2015.  This Strategy has been transposed into four action plans2 referring to the same number of  priorities as identified in this national strategic document.   The implementation of the […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Извештај во сенка – Спроведувањето на Стратегијата за Роми во Р. Македонија во 2016 и 2017 година

Стратегијата за Ромите во РМ 2014-2020 (оттука па натаму стратегијата) е континуитет  на претходната стратегија која го опфаќаше периодот 2005-2015 година. Оваа стратегија е преточена во пет акциски планови1, за исто толку приоритети  идентификувани во овој национален стратешки документ.     Исполнувањето на стратегијата и на националните акциски планови се во надлежност  на ресорните министерства во […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ПРЕДИЗВИЦИ И СОВЕТИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ, ДОМУВАЊЕ, ПРАВНА И ЗДРАВСТВЕНА ПОМОШ НА МАРГИНАЛИЗИРАНИТЕ ГРУПИ

Прирачникот има за цел на корисниците од ромската заедница да им даде преглед  на информации за можностите на остварување на нивните права кои произлегува ат од сферата на вработување, правната и здравствената заштита и пристапот  до домување.    Во насока на забрзувањето на процесите на вклучување на Ромите во општеството  овој прирачник е понуден како […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ИДНИНАТА НА НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЈА ЗА РОМИ

По самото осамостојување ромската заедница преку претставници од политичките партии  и невладини организации (НВО) учествува во политичкиот живот на Република Македонија.  Сепак, политиките кои ги засегаат  Ромите се повидливи и поефикасно спроведување од  страна на граѓанското општество, отколку од страна на политичките партии. Со други зборови,  политиките за Ромите се главно финансирани од надворешни донатори […]

Прочитај повеќе
Featured Image

THE FUTURE OF THE NATIONAL ROMA STRATEGY

The Roma minority in Macedonia after the independence was part of the public political life through  the political parties and the Non- governmental organizations (NGOs). However, the policies for  Roma were more visible and effectively implemented through the civil society, than the political  parties. In addition, the policies were mainly funded by external funders meaning, […]

Прочитај повеќе
Featured Image

ПРЕДИЗВИЦИ И МОЖНИ РЕШЕНИЈА ЗА ПРОБЛЕМИТЕ СО КОИ СЕ СООЧУВААТ РОМИТЕ

Главен проблем во општината е големата невработеност која  изнесува дури 46% од работоспособното население и заради  тоа се потребни интензивни активности да се подобрат  условите за нови вработувања 1 . Кај ромската заедница  според податоците за невработеност во текот на 2017та  година регистрирани се вкупно 144 невработени Роми од кои  35 се жени Ромки. Споредбено […]

Прочитај повеќе
Featured Image

RESEARCH ON EXERCISING SOCIAL BENEFITS AND FACTORS THAT LIMIT THE ROMA COMMUNITY ACCESS

This research was conducted as part of the project “Empowering Roma children and families to exercise their rights”, which is implemented in the period from June 2016- April 2017 in six municipalities, i.e. Prilep, Suto Orizari, Bitola, Stip, Kumanovo and Gjorche Petrov. The research aims to identify the barriers and factors which influence the exercising […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Analysis of the early parliamentary elections in Republic of Macedonia: The accountability and responsibility of political parties for their pre-electoral promises

The early parliamentary elections in the Republic of Macedonia has been triggered by the political crisis. The leader of the largest opposition party, Social Democratic Union of Macedonia (SDSM) Zoran Zaev in February 2015 started publishing wiretapped conversations1 from the last few years which apparently indicated the involvement of governmental officials and public servants in […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Анализа на предвремени парламентарни избори во Република Македонија: Отчетноста и одговорноста на политичките партии за нивните предизборни ветувања

Предвремените парламентарни избори беа предизвикани поради политичката криза која ја зафати Република Македонија. Лидерот на најголемата опозициска партија, Социјал Демократски Сојуз на Македонијса (СДСМ), Зоран Заев во Февруари 2015 почна да објавива прислушувани разговори за кои се тврди дека наводно укажуваат на вмешаност на високи државни функционери и државни службеници во изборна измама, корупција, злоупотреба […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Основна студија: Јавно и политичко учество на жените Ромки

Родовата рамноправност и унапредувањето на положбата на жените во општеството претставува едно од  фундаменталните начела на демократијата и општествениот поредок, чија основа е автономија на  единката и права и слободи. Според тоа, секој човек има право да учествува во одлуки кои го дефинираат  нејзиниот или неговиот живот. Ова право е основа на идеалот за еднакво […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Baseline study: Public and Political participation of Roma women

Gender equality and advancement of women in society are one of the fundamental principles of democracy and  social order, which is based on the autonomy of the individual rights and freedoms. According to that, everyone  has the right to participate in decisions that define her or his life. This right is based on the ideal […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Migration of Roma in EU: The case of Romani asylum seekers from Western Balkans

Along with the Syrian refugee crisis, around 375,000 asylum seekers, mostly Roma from the WB5*  (Western Balkans 5: Albania, Bosnia and Herzegovina, Macedonia, Montenegro, Serbia) became under  pressure of returning back to their countries’ of origin. The integration of the returnees into the system is  becoming a serious policy problem, since most of the WB5 […]

Прочитај повеќе
Featured Image

Учеството на Ромите во процесот на донесување одлуки на локално ниво

Учеството на граѓаните во процесот на креирање политики е битно за развојот на  заедницата, и претставува еден од столбовите на демократијата. Со воспоставувањето на  консоцијалната политичка рамка во Македонија, што ja наметна Охридскиот Рамковен  Договор, се појавија нови форми и можности за вклучување на граѓаните во политичките  процеси. Иако најголем дел од граѓаните учествуваат во […]

Прочитај повеќе