Формирана локална структура во рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница

Петок, 14 Јануари 2022
Формирана локална структура во рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница

Од јануари 2022 година започнува со работа локалната структура на проектот Заедно за просперитетна заедница. Дваесет и четири локални консултанти ќе покријат 17 општини на територија на Република Северна Македонија преку својoт ангажман за мобилизација на заедницата, креирање на мрежи и имплементација на локални акции и активности во насока на обезбедување на самоодржливост на заедницата. Општините во кои ќе работат овие консултанти се поделени во 8 региони. Во секој регион ангажирани се по 3 профили на консултанти: Консултант за бизнис и претприемништво, Консултант за заедница и дијаспора, и Алумни консултант (за дипломирани и тековни студенти корисници на стипендиите на РЕФ...

Јавен повик за ангажирање на еден (1) проектен менаџер

Петок, 14 Јануари 2022
Јавен повик за ангажирање на еден (1) проектен менаџер

Позиција: Еден (1) проектен менаџер Место: Скопје, Република Северна Македонија Работен јазик: Македонски јазик Работно време: 8 работни часа дневно Рок за аплицирање: 25 јануари 2022 Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико во рамките на проектот насловен: Заедно за просперитетна заедница, финансиран од УСАИД – Северна Македонија кој се спроведува во партнерство со организациите ЗГ „Иницијатива за Економски Развој на Ромите - РЕДИ“, Организација за јакнење и организирање на ромската заедница “Романо Авази” и Здружение на граѓани “Ромаверзитас” објавува Јавен повик за ангажирање на еден (1) проектен менаџер. Општата цел на проектот „Заедно за просперитетна заедница“ е...

24 локални консултанти се стекнаа со знаења и вештини за соодветно извршување на работните задачи во рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница

Четврток, 13 Јануари 2022
24 локални консултанти се стекнаа со знаења и вештини за соодветно извршување на работните задачи во рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница

Од 24-26 декември 2021 година во Хотел Парк Скопје, во рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница се спроведе обука за новоформираната локална структура од 24 консултанти. Целта на обуката беше да ги зајакне капацитетите на локалната структура со знаење и вештини за соодветно извршување на активностите предвидени со проектот. Стекнатото знаење од оваа обука понатаму ќе им служи за соодветно извршување на задачите поврзани со ефикасно мобилизирање на заедницата, идентификација на потреби и приоритети и идентификација на засегнати страни. Во петокот и саботата учесниците работеа на мапирање, идентификација на проблеми, потреби и нивно приоритизирање во рамка за делување со...

Информативни средби за мобилизација на заедницата во рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница

Среда, 12 Јануари 2022
Информативни средби за мобилизација на заедницата во рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница

Како дел од активноста за Мобилизација на локални чинители и засегнати страни и Мапирање на приоритетни прашања и проблеми на заедницата, тимот на проектот Заедно за просперитетна заедница во ноември и декември 2021 година спроведе средби со заедницата на Роми во 15 општини низ Република Северна Македонија. На средбите учествуваа претставници од заедницата на Роми од различни профили и ниво на образование, вклучително млади Роми, Ромки, претставници на Ромски граѓански организации и студенти. Овие средби се спроведоа следствено на претходниот процес на Мапирање на локални проблеми на заедницата со користење на секундарни извори на податоци како истражувања, анализи и извештаи...

Институтот за истражување и анлиза на политики – Ромалитико потпиша Меморандуми за соработка со 17 општини за имплементација на активности во рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница

Среда, 12 Јануари 2022
Институтот за истражување и анлиза на политики – Ромалитико потпиша Меморандуми за соработка со 17 општини за имплементација на активности во  рамки на проектот Заедно за просперитетна заедница

Тимот на проектот Заедно за просперитетна заедница во ноември и декември 2021 година, оствари серија на средби со градоначалници и претставници на локалната самоуправа во 17 општини во Република Северна Македонија, меѓу кои: Ш. Оризари, Тетово, Куманово, Кочани, Радовоиш, Прилеп, Велес, Неготино, Чаир, Гостивар, Виница, Струмица, Битола, Штип, Кавадарци, Ѓ. Петров, Берово. . Целта на овие средби беше да се запознае локалната власт со проектот и да се презентираат планираните активности и преку потпишувањето на меморандум за соработка да се обезбеди поддршка во реализација на локални акции од интерес на заедницата и спроведувањето взаемни активности со цел да се даде...

« »

POLITICS

ECONOMY

LAW

GENDER EQUALITY

Тимот на Ромалитико се состои од студенти и алумни на Централно Европскиот Универзитет од Унгарија. Експертизата и посветеноста за Ромското прашање се клучна мотивација за иднината на постоењето на Ромалитико.

Повеќе...

Ромалитико

Ромалитико е официјално регистриран како невладин и непрофитен “Институт за Истражување и Анализа на Политики – Ромалитико” регистриран според Законот за здруженија и фондации во Република Северна Македонија. Ромалитико делува во три програми, Политика, Економија и Право и фокусира на истражувања базирани на докази, застапување, мониторинг и евалуација.

Мисија

Мисијата на Ромалитико е да промовира динамично отворено општество преку анализи, истражувања базирани на докази и застапување за влијание врз јавните политики, односот на моќта и распределбата на ресурсите за Ромите во Република Македонија и Европа.

Визија

Визијата на Ромалитико е да се стреми да ја предизвика статус-кво состојбата и да ја унапреди положбата на Ромите во Европа.

Следете не'

Facebook  |  Twitter  |  Youtube  |  Instagram

НАЈНОВИ ПУБЛИКАЦИИ

Партнери и поддржувачи

   
   
     

Пронајдете не’

Контактирајте со нас

ул. Аминта трети (Ленинова) бр.33А/1-25,
1000 Скопје, Северна Македонија

+389 75 314 504

[email protected]