ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА ФИНАНСИСКИ МЕНАЏЕР

ВО РАМКИ НА ПРОЕКТОТ: ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТНА ЗАЕДНИЦА

 

Позиција: Финансиски менаџер

Место: Скопје, Република Северна Македонија

Работен јазик: Македонски јазик

Работно време: 8 работни часа дневно

Рок за аплицирање: 31 јули 2021

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико во рамките на проектот насловен: Заедно за просперитетна заедница, финансиран од УСАИД – Северна Македонија кој се спроведува во партнерство со организациите ЗГ „Иницијатива за Економски Развој на Ромите - РЕДИ“, Организација за јакнење и организирање на ромската заедница “Романо Авази” и Здружение на граѓани “Ромаверзитас” објавува Јавен повик за ангажирање на финансиски менаџер.

Општата цел на проектот „Заедно за просперитетна заедница“ е да воспостави одржливи системи и да развие капацитети на ромската заедница, така што заедницата ќе може да планира, финансира и спроведува решенија за сопствените развојни предизвици и приоритети.

Проектот ќе ја поддржи ромската заедница во 17 општини во Северна Македонија во спроведување на најмалку 100 акции на локалната ниво, кои ќе бидат насочени кон приоритетните потреби на Ромите. Овие активности ќе бидат идентификувани и приоретизирани преку сеопфатен партиципативен пристап, вклучувајќи различни групи на засегнати страни, како што се граѓани, приватен сектор, локални самоуправи, јавни институции, граѓански организации, локални лидери и други формални и неформални групи на граѓани. Проектот исто така ќе го поддржи развојот на капацитетите на засегнатите страни во заедницата преку обуки, менторство и вклучување во иновативни механизми за мобилизација на ресурси.

 

Опис на одговорности и задачи

 • Финансискиот менаџер треба да врши собирање и евиденција на комплетната финансиска документација;
 • Финансискиот менаџер треба да врши евиденција на трошоци по буџетски ставки
 • Финансискиот менаџер треба подготвува финансиски извештаи
 • Финансискиот менаџер треба да врши материјално и книговодствено работење
 • Финансискиот менаџер треба да го следи македонското сметководство и меѓународните сметководствени стандарди
 • Финансискиот менаџер треба да организира и поддржи спроведување на ревизии
 • Финансискиот менаџер треба подготвува пресметки и поддршка во процес на јавни набавки;
 • Финансискиот менаџер треба предвидува проблеми и ризици во спроведувањето на проектите

 

Квалификации

Кандидатите кои ќе аплицираат на повикот треба да ги поседуваат следните квалификации:

 • Завршено минимум високо образование (додипломски студии) од областа на општествените науки или други области дополнети со искуство во соодветната област
 • Стекнато минимум 2 година работно искуство во финансиско менаџирање на програми/проекти
 • Познавање на сметководствениот и даночниот систем во земјата
 • Поседување на вештини за раководење со финансии на проект, известување и други административни вештини
 • Напредно познавање на Microsoft Office (Word, Excel, Power Point) и интернет алатки
 • Одлично познавање на Англиски јазик
 • Претходно работно искуство во програми или проекти финансирани од страна на УСАИД ќе се смета за дополнителна предност

 

Доставување на апликации

Кандидатите за финансиски менаџер треба да ги достават следните документи:

 • CV
 • Мотивациско писмо
 • Листа на референци (работодавачи) за контакт

Документите за пријавување треба да се достават по електронски пат на е-маил адреса: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите., најдоцна до 25 јули 2021 година со наслов „Апликација за финансиски менаџер“

 

Селекција на кандидатите

Селекцијата на подобните кандидати за проектен менаџер ќе ја врши комисија креирана од страна на Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико.

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико го почитува начелото на еднаков третман и недискриминација во одлуките.

 

Критериуми за селекција

 • Исполнување на условите на повикот
 • Квалитетот на доставените документи
 • Освоени поени на интервјуто

Само подобни кандидати ќе бидат повикани на интервју.

За одлуката за селекција на кандидатите ќе бидат известени само кандидатите кои ќе бидат повикани на интервју. Институтот Ромалитико го задржува правото да не ги извести одбиените кандидати за причините за нивно одбивање.

Дополнителни информации за повикот можете да добиете во просториите на Институтот Ромалитико во Скопје на адреса (Аминта Трети 33а 1/25), или на тел: 075/314-504, секој работен ден од 08.00 до 16.00 часот или електронски на е-маил адресата: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Прочитајте го повикот тука.

Партнери и поддржувачи

   
   
     

Пронајдете не’

Контактирајте со нас

ул. Аминта трети (Ленинова) бр.33А/1-25,
1000 Скопје, Северна Македонија

+389 75 314 504

[email protected]