Извештај за првичните наоди од изборите во 2016

И по осмиот изборен циклус од независноста на Република Македонија, спроведувајќи различни изборни модели вклучително мнозински, пропорционален и мешовит модел, интересен е фактот дека Ромската заедница отсекогаш добива еден или двајца политички претставници во Парламентот на Македонија. Освен претставници во Парламентот, другите политички партии имаа за цел да обезбедат различни места на институционално и одлучувачко ниво. Овие резултати ја позиционираат Ромската заедница во Македонија во понапредна положба за разлика од други држави од соседството и пошироко. Сепак во деветтиот изборен циклус во 2016та, Ромите имаа тројца кандидати на листите за пратеници. Ова е прв пат, каде што тројца ромски кандидати учествуваат во парламентарни избори. Покрај тоа, овој изборен циклус како и претходните, натпреварот се води помеѓу двете најголеми Македонски партии. СДСМ и ВМРО – ДПМНЕ повторно се клучните коалициски партнери на сите Ромски политички партии. Иако Ромите имаат седум активни политички партии, ниту една од нив нема одлучено да се наптреварува независно на парламентарни и локални избори. По однос на дебатата дали Ромите може да освојат мандат или не, истите треба да ја преиспитаат можноста да склучат коалиции и по изборите кои ќе бидат засновани врз основа на нивната програма и интересот на избирачите. Сепак, најважно на овие избори е зрелоста и политичката култура за три правила: Користете го вашето право на глас, Гласајте според свој избор, Не го продавајте Вашиот глас...  

Партнери и поддржувачи

   
   
     

Пронајдете не’

Контактирајте со нас

ул. Аминта трети (Ленинова) бр.33А/1-25,
1000 Скопје, Северна Македонија

+389 75 314 504

[email protected]