Мухамед Ајваз како претставник на Ромалитико прусуствуваше на Националната конференција за недискриминација организирана од страна на Мрежата за заштита од дискриминација, а насловена „Сите, сега! Одговорноста на институциите за обединување против дискриминацијата“. На конференцијата свои излагања имаа претставници на извршната и законодавната власт.