Заедничка теренска посета во Кочани со претставници на Шведската амбасада

Заедничка теренска посета во Кочани со претставници на Шведската амбасада

Вчера тимот на Ромалитико беше на теренска посета во Кочани заедно со Микаел Атерхог, раководител за развојна соработка во Шведската агенција за меѓународна развојна соработка при амбасадата на Кралството Шведска и Фидан Елези, национален програмски менаџер во...

read more
ОУ „Ванчо Китанов“ во селото Црник, Пехчево доби 3 нови тоалети

ОУ „Ванчо Китанов“ во селото Црник, Пехчево доби 3 нови тоалети

Во целосно нова доградба на крајот од училниците, ОУ „Ванчо Китанов“ во селото Црник, Пехчево доби 3 нови тоалети (со посебна кабина за лица со посебни потреби). Сите 63 ученици и целосниот персонал на училиштето конечно имаат нови тоалети по 4 месеци интензивна...

read more
Oбука на фацилитаторите за економски развој (We Effect)

Oбука на фацилитаторите за економски развој (We Effect)

Започна обуката на фацилитаторите за економски развој која ќе се одржи денес и утре во Скопје. Обуката има за цел зајакнување на знаењата и вештините на фацилитаторите во делот на вработување, мапирање на формални и неформални претприемачи, идентификување на бариери и...

read more
Суад Скендери на Форумот за филантропија 2024

Суад Скендери на Форумот за филантропија 2024

Нашиот програмски менаџер, Суад Скендери, ги сподели искуствата и предизвиците од нашето делување како Институт Ромалитико на тема “Подигнување на довербата во граѓанскиот сектор” на Форумот за филантропија 2024 организиран од КОНЕКТ. Во едночасовна плодна дискусија...

read more
Замената на 28 врати во ОУ „Братсво Миѓени“ во Тетово

Замената на 28 врати во ОУ „Братсво Миѓени“ во Тетово

Со замената на 28 стари и нефункционални врати повеќе од 1720 ученици добија подобри услови за мирно следење на часовите и наставата. Успешно е завршена уште една локална акција во ОУ „Братсво Миѓени“ во Тетово. Вредноста на оваа акција изнесува околу 452.000 денари....

read more
Јавен повик за ангажирање на проектни менаџери

Јавен повик за ангажирање на проектни менаџери

Рок за аплицирање: 1 Јуни 2024 Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико објавува Јавен повик за ангажирање на проектни менаџери. Проектните менаџери треба да планираат, да ги имплементираат и успешно да ги извршуваат активностите во согласност со...

read more
ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ ЗА НАЦИОНАЛЕН ТРЕНИНГ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА СО МЛАДИ ЛУЃЕ

ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ ЗА НАЦИОНАЛЕН ТРЕНИНГ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА СО МЛАДИ ЛУЃЕ

Датум на одржување: oд 24 јули (пристигнување 10:00ч.) – 27 јули (заминување 14:00ч.) Локација: хотел Радика, Маврово Институтот за истражување и анализа на политики – РОМАЛИТИКО во партнерство со Здружението на граѓани „РОМАВЕРЗИТАС“ Скопје распишува јавен повик за...

read more
Асфалтирање на крак од улица „Панко Брашнаров“ во должина од 240 метри

Асфалтирање на крак од улица „Панко Брашнаров“ во должина од 240 метри

Започна реализирање на уште една успешна приказна и уште едно трајно дело кое е во интерес на Ромите. Во тек е асфалтирање на крак од улица Панко Брашнаров во должина од 240 метри. Најсреќни сме за дечињата од оваа маало бидејќи ќе можат безбедно и среќно да...

read more
Реазлизирани проекти во Кочани преку РОМАКТЕД II ФАЗА програмата

Реазлизирани проекти во Кочани преку РОМАКТЕД II ФАЗА програмата

Реазлизирани проекти во Кочани преку РОМАКТЕД II ФАЗА програмата: Завршување на четврти степен на формално средно образование за 3 или 5 возрасни Роми и нивно вработување во локални компании. Туторска програма за ученици Роми во основното образование кои се вклучени...

read more
Еко-мурал во Делчево

Еко-мурал во Делчево

Ромалитико и МОФ во заедничка акција за поткренување на свесноста кај граѓаните од Делчево за зачувување на животната средина! Од денес натаму овој мурал нацртан од наши млади активисти постојано ќе ги потсетува сите граѓани, од најмали до најстари, за важноста на...

read more
ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА 10 ФАЦИЛИТАТОРИ ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ

ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА 10 ФАЦИЛИТАТОРИ ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ

Датум на објава: 26.04.2024 Краен рок на аплицирање: 03.05.2024 Период на ангажман: Мај – септември 2024 Институтот за истражување и анализи на политики – Ромалитико во периодот од април 2024 до септември 2024 година го спроведува проектот насловен “Пристап до пазарот...

read more
Симулацијата на Ромалитико по мандати за секоја изборна единица

Симулацијата на Ромалитико по мандати за секоја изборна единица

Како ќе изгледаше Собранието доколку Претседателските избори од првиот круг беа Парламентарни избори Погледнете ја симулацијата на #Ромалитико по мандати за секоја изборна единица. #ПретседателскиИзбори2024 #ПарламентарниИзбори2024 #Симулација #Собрание ...

read more