Изјава на Премиерот Зоран Заев и Министерот без ресор Музафер Бајрам во врска со дискриминаторскиот текст со наслов “Циганот како сведок”во лектира за VI одделение “Македонски хумористични приказни”. Ромалитико поднесе претставка до Министерството за образование и наука и побара оваа лектира да се повлече од списокот на лектири за основно образование. Ромалитико исто така побара одговорност од лицата кои го одобриле списокот на лектира.