Во рамките на проектот  „Хуманитарна помош преку систем на мониторинг и координација за донации во ромската заедница“ финансиски поддржан од Цивика мобилитас, Ромалитико преку структурите на Аваја подели 160 хигиенски пакети. Воедно, во рамките на истата хуманитарна акција Аваја подели 60 прехрамбени пакети во износ од 1000 долари на најзагрозените семејства од Велес.