Ромалитико детално ги анализираше извештаите за напредок и во следниот период низ инфографици ќе ја презентира состојбата на државата според оценувањето на Европската Комисија. Политичките критериуми се една од најглавните секции во која државата има солиден напредок и солидна подготвеност.