По повод 50 годишнина од оддржување на Првиот Ромски Конгрес во 1971 година и одбележување на Меѓународниот ден на Ромите – 8 Април, ви претставуваме 8 факт картички со важни информации за ромската заедница.

Институтот за истражување и анализи на политики – Ромалитико во периодот Јануари 2021 до Јануари 2024 година го спроведува проектот насловен Проект на УСАИД за инклузија на Ромите, финансиран од УСАИД – Македонија.