Во јавните настапи Ромалитико нагласуваше дека јазикот не треба и не може да биде главен детерминант кој ќе ја одреди припадноста на една етничка заедница. По застапувањето на оваа битна компонента на пописот, премиерот Зоран Заев излезе со став дека етничката графа ќе биде дел од пописот.