Кампања #ИднинатаЕЈас

Кампања #ИднинатаЕЈас

По повод Интернационалниот ден на девојчињата – 11 октомври  ја организиравме кампањата #ИднинатаЕЈас во кои беа вклучени 11 девојчиња Ромки со различни интереси и таленти. Со оваа кампања сакаме да влијаеме на менување на наративите врз Ромите и да презентираме...
Попладневно дружење во Амбасадата на Словачка

Попладневно дружење во Амбасадата на Словачка

На 7ми ноември 2024, г-а Жанет Маркушова, сопруга на амбасадорот на Словачката Амбасада во Северна Македонија покани група на Ромки жени активистки на попладневно дружење. На оваа средба учествуваа претставнички од: ROMALITICO, REDI, ERRC, REF, GFoD, LULUDI како и...
Повик за доделување на грантови на граѓански организации наменет за жени Ромки

Повик за доделување на грантови на граѓански организации наменет за жени Ромки

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико објавува повик за доделување на прв циклус на грантови на граѓански организации (ГО) во рамките на Проектот на УСАИД за инклузија на Роми финансиски поддржан од Агенција на САД за меѓународен развој (УСАИД)...
Наоди од прашалникот за безбедност и насилство во 16 општини

Наоди од прашалникот за безбедност и насилство во 16 општини

Придружувајќи се на глобаланта кампања против насилството врз жените, тимот на Ромалитко во рамки на Проектот на УСАИД за инклузија на Ромите од 14 ноември до 11 декември 2023 год. спроведе прашалник за безбедност и насилство во 16 општини. Прашалникот е одговорен од...