Институтот Ромалитико заедно со Заменик амбасадорот на САД Ерик Мејер во посета на фабриката Lear Corporation

Институтот Ромалитико заедно со Заменик амбасадорот на САД Ерик Мејер во посета на фабриката Lear Corporation

По повод 8 Април – Меѓународниот ден на Ромите, Институтот Ромалитико заедно со Заменик амбасадорот на САД Ерик Мејер ја посети фабриката Lear Corporation. Ромалитико во изминатите неколку години успешно регрутираше 80 Роми кои се вработија во фабриката. Денес...
Кампања #ИднинатаЕЈас

Кампања #ИднинатаЕЈас

По повод Интернационалниот ден на девојчињата – 11 октомври  ја организиравме кампањата #ИднинатаЕЈас во кои беа вклучени 11 девојчиња Ромки со различни интереси и таленти. Со оваа кампања сакаме да влијаеме на менување на наративите врз Ромите и да презентираме...
Попладневно дружење во Амбасадата на Словачка

Попладневно дружење во Амбасадата на Словачка

На 7ми ноември 2024, г-а Жанет Маркушова, сопруга на амбасадорот на Словачката Амбасада во Северна Македонија покани група на Ромки жени активистки на попладневно дружење. На оваа средба учествуваа претставнички од: ROMALITICO, REDI, ERRC, REF, GFoD, LULUDI како и...
Посета на семејствата кои добија социјален стан во Неготино

Посета на семејствата кои добија социјален стан во Неготино

Посета на семејствата кои добија право на закуп на социјален стан во општина Неготино Нашиот теренски соработник Сафет Темуровски вели: “Kако теренски соработник на Ромалитико посетив неколку семејства од заедницата кои се вселија во социјалната зграда во...
Повик за доделување на грантови на граѓански организации наменет за жени Ромки

Повик за доделување на грантови на граѓански организации наменет за жени Ромки

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико објавува повик за доделување на прв циклус на грантови на граѓански организации (ГО) во рамките на Проектот на УСАИД за инклузија на Роми финансиски поддржан од Агенција на САД за меѓународен развој (УСАИД)...
Моќни пораки од жените Ромки до сите нас! Честит Меѓународен ден на жената – 8 март!

Моќни пораки од жените Ромки до сите нас! Честит Меѓународен ден на жената – 8 март!

Честит Меѓународен ден на жената – 8 март со моќни пораки од жените Ромки до сите нас! Прочитајте ги пораките на 20 жени Ромки: Фирдеза, Сеара, Назмија, Ава, Ќефајет, Амела, Ѓулфидан, Мелани, Мирсада, Ѓулфидан, Зухра, Перихан, Семина, Мејрема, Филдане, Сабина,...