Вести

Јавен повик за ангажирање на проектни менаџери

Рок за аплицирање: 1 Јуни 2024 Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико објавува Јавен повик за ангажирање на проектни...
Read More
Вести

ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ ЗА НАЦИОНАЛЕН ТРЕНИНГ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА СО МЛАДИ ЛУЃЕ

Датум на одржување: oд 24 јули (пристигнување 10:00ч.) – 27 јули (заминување 14:00ч.) Локација: хотел Радика, Маврово Институтот за истражување и анализа...
Read More
Вести

ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА 10 ФАЦИЛИТАТОРИ ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ

Датум на објава: 26.04.2024 Краен рок на аплицирање: 03.05.2024 Период на ангажман: Мај – септември 2024 Институтот за истражување и анализи на...
Read More
Вести

КОИ СМЕ НИЕ? Низа настани за одбележување на 8 Април – Меѓународниот ден на Ромите

По повод Меѓународниот ден на Ромите - 8 Април, Институтот Ромалитико реализираше три настани во опсег на две недели 01.04-14.04.2024 за достојно...
Read More
Вести ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ИНКЛУЗИЈА НА РОМИТЕ

Институтот Ромалитико заедно со Заменик амбасадорот на САД Ерик Мејер во посета на фабриката Lear Corporation

По повод 8 Април - Меѓународниот ден на Ромите, Институтот Ромалитико заедно со Заменик амбасадорот на САД Ерик Мејер ја посети фабриката...
Read More
Вести

Дениз Селмани одржа предавање на тема: „Влијанието на вештачката интелигенција врз демократијата“

Нашиот програмски менаџер, Дениз Селмани одржа предавање на тема: „Влијанието на вештачката интелигенција врз демократијата“ на Школата за јавни политики "Мајка Тереза"...
Read More
Вести РОМАКТЕД II

Спортски натпревар за поддршка на образовниот процес на децата Роми

Вчера во спортската сала на ООУ „Ѓорги Сугарев“ - Битола се одржа спортски натпревар со родители и деца од сите генерации од...
Read More
Вести ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТНА ЗАЕДНИЦА

Асфалтирани се две улици во Ѓорче Петров по повеќе децении!

Асфалтирани се две улици во Ѓорче Петров по повеќе децении! Ул. „Лука Геров 14“ во должина од над 170 метри и ул....
Read More
Вести

Елвис Шаќири учествуваше на форумот „Граѓанските организации и изборите“

Извршниот директор, Елвис Шаќири учествуваше на форумот „Граѓанските организации и изборите“, организиран од OSCE Mission to Skopje, Меѓународната фондација за изборни системи...
Read More
Вести ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТНА ЗАЕДНИЦА

Бетонирани се две улици во Струмица по повеќе децении!

Бетонирани се две улици во Струмица по повеќе децении! Крак на ул. „Братство“ во должина од 145 метри и ул. „Ѓорѓи Василев“...
Read More
Вести ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТНА ЗАЕДНИЦА

Локална акција за доградба на тоалети во О.У. Ванчо Китанов, с. Црник, Пехчево

Започнаа градежните активности во рамки на локалната акција „Доградба на тоалети во О.У. Ванчо Китанов, с. Црник, Пехчево“. Оваа акција се имплементира...
Read More
Вести ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ИНКЛУЗИЈА НА РОМИТЕ

Посета на семејствата кои добија социјален стан во Неготино

Посета на семејствата кои добија право на закуп на социјален стан во општина Неготино Нашиот теренски соработник Сафет Темуровски вели: "Kако теренски...
Read More
Вести

ПОСТИГНУВАЊА НА НАШИТЕ ТЕРЕНСКИ СОРАБОТНИЦИ ВО 21 ОПШТИНИ

✅ Проследете ги сите постигнувања на теренските соработници низ секоја од 21 општина. ШУТО ОРИЗАРИ ПОСТИГНУВАЊА НА РОМАЛИТИКО ВО ОПШТИНА ШУТО ОРИЗАРИ...
Read More
Вести

Интервју на Алберт Мемети за СЛОБОДЕН ПЕЧАТ: Инклузијата и политичкото учество на ромската заедница

Проследете го гостувањето на програмскиот менаџер, Алберт Мемети во Sloboden Pecat во кое ја претстави најновата алатка Ромалитико Барометар и разговараше за...
Read More
Вести ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТНА ЗАЕДНИЦА

Реконструкција на ул. „Прохор Пчински“ фаза 2 во Берово

Се финализираат градежните активности во рамки на акцијата за реконструкција на ул. „Прохор Пчински“ фаза 2 во ромското маало во Берово. #BarabarAmenge...
Read More
Вести

РОМАЛИТИКО БАРОМЕТАР

Ја најавуваме нашата нова алатка, Ромалитико Барометар: водечки извор на квалитетни податоци за инклузија на Ромите во Северна Македонија. Отвораме ново поглавје...
Read More
Вести Жени Ромки ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ИНКЛУЗИЈА НА РОМИТЕ

Повик за доделување на грантови на граѓански организации наменет за жени Ромки

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико објавува повик за доделување на прв циклус на грантови на граѓански организации (ГО)...
Read More
Вести РОМАКТЕД II

ЖЕНАТА РОМКА ВО РОМАКТЕД ПРОГРАМАТА ФАЗА 2

ЖЕНАТА РОМКА ВО РОМАКТЕД ПРОГРАМАТА ФАЗА 2 THE ROMA WOMAN IN ROMACTED II PHASE Council of Europe Programme Office in Skopje Roma...
Read More
Вести ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТНА ЗАЕДНИЦА ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ИНКЛУЗИЈА НА РОМИТЕ

Моќни пораки од жените Ромки до сите нас! Честит Меѓународен ден на жената – 8 март!

Честит Меѓународен ден на жената - 8 март со моќни пораки од жените Ромки до сите нас! Прочитајте ги пораките на 20...
Read More
Вести

Интервју на Алберт Мемети за ФОКУС “Заедно за климатска акција”

Во најновиот број на Фокус може да го прочитате интервјуто со програмскиот менаџер, Алберт Мемети кој ги сподели наодите од истражувањето "Заедно...
Read More

ПОСЛЕДНИ НОВОСТИ

Вести ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ИНКЛУЗИЈА НА РОМИТЕ

Институтот Ромалитико заедно со Заменик амбасадорот на САД Ерик Мејер во посета на фабриката Lear Corporation

По повод 8 Април - Меѓународниот ден на Ромите, Институтот Ромалитико заедно со Заменик амбасадорот...
Read More
Жени Ромки ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ИНКЛУЗИЈА НА РОМИТЕ

Кампања #ИднинатаЕЈас

По повод Интернационалниот ден на девојчињата - 11 октомври  ја организиравме кампањата #ИднинатаЕЈас во кои...
Read More
Жени Ромки ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ИНКЛУЗИЈА НА РОМИТЕ

Попладневно дружење во Амбасадата на Словачка

На 7ми ноември 2024, г-а Жанет Маркушова, сопруга на амбасадорот на Словачката Амбасада во Северна...
Read More
Вести РОМАКТЕД II

Спортски натпревар за поддршка на образовниот процес на децата Роми

Вчера во спортската сала на ООУ „Ѓорги Сугарев“ - Битола се одржа спортски натпревар со...
Read More

Демократија и добро владеење

Економски политики

Човекови права и правда

Локален развој

Дигитализација

Зелена агенда

ПАРТНЕРИ И ПОДДРЖУВАЧИ

ЛОКАЦИЈА

ул. Мајаковски бр. 12/1-18, 1000 Скопје, Северна Македонија